Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.10.05
A Dolná Krupá-i Mead farm sikerrel szerepelt a rangos Apimondia méhészeti versenyen. Szeptember 4. és 8. között rendezték meg Santiago de Chilében, Dél-Amerikában, és a szlovákok nyerték el a világ legjobb mézbor járó díjat. Az Apimondia Méhészeti Szakértői Kongresszus kétévente kerül megrendezésre egy másik világvárosban.

.A 48. kiadás része volt a méz és a mézbor világversenye. A szlovák mézborgyártó Apimed nyerte el a 2023-as év legjobb mézbor termelője címet, olyan méhészeti hatalmakkal versenyezve, mint az USA, Kína vagy Argentína. A “világ legjobbja” címet a barrique mézük kapta.

“Sikert elérni egy ilyen nagy globális versenyben, ahol oly sok szakember elkötelezett ennek az egyedülálló természetes mesterségnek, valami egyedülálló. Barrique mézborunk eredeti az arany színe, a konyak finom aromája miatt, amely a túlérett sárga körte aromájába kerül. Az íze testes, lédús, finom vanília és csokoládé jelenik meg az utóízben egy barrique hordó után, ahol ez a méhsör egy évig érlelődik” – mondja Peter Kudláč, az Apimed mézbor és méhészet tulajdonosa.

A szlovák mézbor két évig megtartja a világ legjobb mézboránek címét, amikor a méhészeti szakértők Apimondia kongresszusának következő évében kerül megrendezésre. Nem ez az első díja az Apimed Meadnek. A méheket rendszeresen értékelik a rangos világversenyeken. Barrique mead 2015-ben Dél-Koreában is elnyerte a világ legjobb mézbor címét az Apimondia versenyen.

A családi mézbor ipar 1998 óta termel mézet és mézbort.Dolná Krupá-ban, a  méhészet közvetlen közelében építettek egy Medolandia kalandterületet. Itt a túra során a látogatók megismerkednek a hely történetével és jelentőségével, a méztermékekkel és a mézbor. Ide tartozik a M.H.Choteková Rosariuma 2500 ültetett rózsával, és szomszédos a jelenleg rekonstruált klasszicista udvarházzal és parkkal.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy a szakértők ismét a nagyszombati mézbor választották a világ legjobbjának. A Dolná Krupá faluba látogatók közvetlenül a méhészet mellet kóstolhatják meg, ugyanakkor pihenhetnek és nemcsak a rózsák szépségét, hanem a kastélyt és a történelmi parkot is élvezhetik” – teszi hozzá Alexander Prostinák, a Nagyszombati Regionális Turisztikai Szervezet igazgatója.