Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.09.25
Hiába tudjuk lassan magunk mögött a nyarat, az allergiaszezon sokak bánatára még javában tombol, és még egy ideig nem is búcsúzhatunk el tőle, ha a parlagfű áldásos tevékenységén múlik, akár az első fagyokig. Ami, mint tapasztaljuk, az utóbbi években nem sietett gyorsan beköszönteni. Az utóbbi 20-25 évben megkétszereződött az allergiás magyar emberek száma.

Az OKI felmérése szerint jelenleg a lakosság 20%-át érinti, de egyes becslések szerint 10-20 év múlva már 50%-uk lesz allergiás. A parlagfűre 1,5 millió magyar érzékeny, akik közül jó páran már beletörődtek, hogy ez a kellemetlen tünetegyüttes mindörökre az életük része lesz. Pedig ennek nem kell így lennie!

A parlagfű egyéves növény, megfelelő hőmérsékleti és csapadékviszonyok esetén a földben pihenő magok április vége felé indulnak csírázásnak, de nem egy időben. A körülményektől függően a magok csírázása elhúzódik, még júniusban is találkozhatunk előbukkanó parlagfűvel. Amilyen sorrendben csíráztak, úgy hozzák a virágaikat is, az egyes egyedek augusztus elejétől egészen az őszi hidegek megérkezéséig, ami, tegyük hozzá, manapság gyakran a télbe is jócskán belefut.

„Természetesen nem varrhatunk mindent a parlagfű nyakába, hiszen azonkívül számos allergén létezik még. A szezonális pollenallergiák mellett állandók is nehezíthetik a mindennapjainkat, mint például a kutyaszőr-, a macskaszőr-, a házipor-, az atka- vagy éppen a különböző ételallergiák. Ha valóban olyan ütemben gyarapszik az allergiás emberek száma, mint ahogy azt az előrejelzések jósolják, akkor nagyon rossz irányba haladunk. Nem kérdés, hogy új szemléletmód kialakítására van szükség, ugyanis egészen biztos, hogy valamit nem veszünk észre, valamit figyelmen kívül hagyunk”, avatott be dr. Lenkei Gábor, a Friss szemmel az allergiáról című könyv szerzője.

Már régóta tudjuk, hogy baj lesz

A szakemberek már a múlt század elején figyelmeztettek arra, hogy a külső körülmények változása egyre nehezebb helyzetbe fogja hozni az embert. 1942-ben jelent meg egy figyelemre méltó könyv dr. Sós József tollából, aki a közegészségügy specialistája volt. Magyar néptáplálkozástan című művében az egyre több embert fenyegető hiányállapotok, hiánybetegségek veszélyeire hívta fel a figyelmet.

„Az egyes ember a civilizáció fejlődésével mind gyámoltalanabb lett, élete fenntartásához mind nagyobb segítségre szorul”, idézett a könyv előszavából dr. Lenkei Gábor, kiegészítve azzal a gondolattal, hogy ez meglehetősen ellentmondásos helyzet. A civilizáció fejlődésével párhuzamosan az egyes embernek egyre műveltebbé, erősebbé, magabiztosabbá, egészségesebbé, stabilabbá és boldogabbá illene válnia, nem egyre kiszolgáltatottabbá.

„Annak idején, 1942-ben, a II. világháború derékba törte a nagyszerű orvos kezdeményezését, hogy szüntessük meg az ember kiszolgáltatottságát, de ma már nincs akadálya annak, hogy valóra váltsuk ezt az álmot”, jegyezte meg Lenkei doktor.

Szent-Györgyi Albert tanításait felidézve arra is felhívja a figyelmet, hogy ahhoz, hogy egy „allergén” kellemetlenségeket tudjon okozni, már jóval korábban történnie kell valaminek. A mélyben meghúzódó valódi ok, ahogyan azt a Nobel-díjas orvosprofesszor már a múlt század derekán megfogalmazta: „A testünkkel való visszaélés és nem megfelelő bánásmód”. Miben testesül meg ez és mi az ellenszere? Ez az egyik legfontosabb témája a Friss szemmel az allergiáról című könyvnek.

„A testünkkel való visszaélés és nem megfelelő bánásmód hozza létre a fogékonyságot, más szóval az allergiás hajlamot. A fogékonyság, azaz az allergiás hajlam kialakulása minden esetben megelőzi a tényleges allergiák megjelenését”, emelte ki dr. Lenkei Gábor.

Hippokratész is megmondta: használjuk a természet gyógyító erejét!

A hivatalos orvosképzés a múlt század 10-es éveivel kezdődően erőteljes átalakításon ment keresztül, ami sok szempontból nem vált az orvoslás előnyére. Kimaradtak a tananyagból rendkívül hasznos tudnivalók, olyanok, amelyek nagyon értékes eszközökkel látnák el a segíteni, gyógyítani kívánó orvosokat. Így ma már Hippokratész és Szent-György tanításai sem képezik részét a modern orvosképzés tananyagának.

„Én sem tanultam ezekről az orvostudományi egyetemen. Csak hosszas kutatómunkával sikerült előásnom ezeket az értékes információkat. De ha már rájuk találtam, szeretném ellátni ezekkel a hiányzó információkkal mind a nagyközönséget, mind a tiszteletre méltó orvos kollégákat. A tanításaiban már Hippokratész is hangsúlyozta a természet gyógyító erejének fontosságát, amely még reménytelennek tűnő helyzetekben is az ember segítségére siet”, elevenítette fel Lenkei doktor.

Lehet békésen élni az allergén közelében is

Ha az allergén lenne az allergia kiváltó oka, akkor mindenkinél, kivétel nélkül ki kellene váltania az allergiás tüneteket. Bebizonyosodott, hogy az allergiás ember élhet békésen az allergén mellett tünetek, panaszok és gyógyszerek nélkül is.

„Lassan 20 éve lesz, hogy megállapították, miszerint allergiás vagyok a macska- és kutyaszőrre. Én ebbe nem tudtam belenyugodni. Idén lesz 15 éve, hogy együtt lakom a cicámmal (lakásban tartott cica), és amióta az Ön javaslata szerint élek, azóta az allergiámnak semmi nyoma (nem szedek gyógyszert az allergiámra!!!)”, osztotta meg velünk a számos visszajelzés egyikét dr. Lenkei Gábor.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy az allergiások már a szezont megelőzően kezdjék el szedni a jól bevált gyógyszereket, a szezon idején igyekezzenek minél kevesebbet tartózkodni a szabadban, gyakrabban takarítsanak, porszívózzanak, többször mossanak hajat és akár két-három naponta cseréljenek ágyneműt. Azonban fontos tudni, hogy ezek a tevékenységek és a gyógyszerek csak a tüneteket enyhítik, a fogyasztásukat minden évben újra kell kezdeni, nem jelentenek végleges megoldást.

„Én másfajta életet kínálok az allergiák által meggyötört emberek számára. Azoknak tudok segíteni, akiknek már elegük lett abból, hogy megkeseríti az életüket az allergia. Akik nem átmeneti, nem tüneti kezelésre vágynak, hanem szeretnének egy végleges megoldást. Egy olyan megoldást, amely más területeken is magasabb szintre emeli az életük minőségét. A módszerem használata igényel némi szorgalmat, kitartást, ugyanis meg kell tanulni néhány dolgot az immunrendszerről. Az egészség alapjainak helyreállítását tartom elsődleges feladatunknak, mert abban hiszek, hogy ha ezt megvalósítjuk, akkor sokkal erőteljesebben fog működni a Hippokratész által ajánlott módszer, a természet gyógyító erejének felhasználása. A természet gyógyító ereje kiváló, megbízható szövetségese a gyógyítani kívánó orvosnak is és a gyógyulni kívánó embernek is. Nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni!”, zárta gondolatait dr. Lenkei Gábor, aki egy rövid blogbejegyzést is készített azok számára, akik szeretnének elindulni az általa javasolt úton.