Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.09.24
Szép, őszi nap van, ideális kirándulni, várost nézni. Esztergom közel van Budapesthez. Autón, buszon, vonaton, akár a Dunán hajózva is elérjük a várost, ahol Szent István királyunk született. Fürödhetünk a Aquasziget Esztergom élményfürdőben, megszállhatunk a hotelben, dottóval felmehetünk a Bazilikához, és a Vármúzeumhoz. Ehetünk a Bazilika alatt lévő Prímás étteremben, vagy a négy hónapja megnyitott piacon lévő új bisztróban, amelyet Michelin csillagos séf vezet.

Számtalan újdonság született azért, hogy a turisták, minél többen jöjjenek, töltsenek itt több napot is, és ne csak a Bazilikát és környékét, és a Várat keressék. Van több látnivaló is, csak be kell térni a Széchenyi téren kialakított új Tourinform Esztergom Irodába, ahol többek között turisztikai információs kiadványok széles választéka, valamint csomagmegőrző szekrénykék is várják a látogatókat.

Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető meghívására több turisztikai újságíró érkezett a városba, akiknek elmondta, hogy egy éve azzal a céllal kezdték el a közös munkát, hogy hálózatba szervezzék a helyi- és a turisztikai életet, ez pedig a térségi szervezetek és szolgáltatók nélkül nem valósulhatott volna meg.

Az eredmény szemmel láthatóan sikerült, Esztergomban 2023 első öt hónapjában a vendégéjszakák száma több mint 14 százalékkal emelkedett 2022 hasonló időszakához képest. A külföldi forgalom 44 százalékos emelkedést mutatott a városban.

Ha megérkezünk a városba, keressük fel Esztergom legfőbb attrakciójának számító esztergomi Bazilikát, amelyet most éppen felújítanak, de az épület folyamatosan látogatható és miséket is rendszeresen megtartják. A főtemplom mellett van az Esztergomi Vármúzeum is, ahol a koronázási ékszerek mását, régi használati eszközöket és egy fegyvergyűjteményt is meg lehet nézni. A török udvaron átsétálva a királyi kápolna kínál érdekességeket.

A Vármúzeumban visszacsöppenhetünk a középkori királyok, reneszánsz érsekek, a vár lakóinak és szolgálóinak időszakába. Megtekinthetjük a Rondella kiállítótermen túl a Várszínházat, a Fehér-torony kilátót, Vitéz János könyvtárszobáját, a harangudvart, a Lipót-teraszt és a Szent Korona hiteles másolatát bemutató trón- illetve lovagtermet.

Új attrakción is dolgoznak, a Botticellinek tulajdonított Studioló freskóit restaurálják melynek bemutatóját 2024 nyarára tervezik. Wierdl Zsuzsanna Munkácsy-díjas restaurátor húsz dolgozik az esztergomi vár Studiolójában található Erények freskócikluson. A restaurátor meggyőződése és a kutatások szerint is a falképeket Sandro Botticelli készítette, a munkák befejezésével az egyedülálló freskókat a nagyközönség is megtekintheti.

Nem szabad kihagyni a város híres emberének, Balassa Bálintnak a múzeumát, ahol Esztergom történetéről szóló képeket és filmeket is láthatunk. Még számos múzeum áll rendelkezésre, illetve be lehet akár nevezni a Turisztikai Információs Iroda egyedülálló városnéző csomagjára is. Közkedvelt látnivaló a szintén szép környezetben lévő, különleges hangulatú Babits Mihály Emlékház.

Az Élő történelem elnevezésű várostörténeti séta során megelevenedik a város múltja: uralkodók, érsekek, költők népesítik be Esztergom különböző tereit. És miért jut erről eszünkbe a költő? Mert a sétát a Babits Mihály Színház művészei „adják elő”, az egész évben induló tematikus városi sétákat, amelyet többnyelvű idegenvezetéssel is kínálják.

Részünk volt abban a sétában is, amelyet Kaj Ádám, a Babits Mihály Színház vezetője és rendezője, valamint Khéner Gabriella – színművésznő vezetett. A város egykori lakója, Babits életéből idézett verseket és történeteket elevenítve fel. Az érdeklődőket elvezetik az író kedvelt helyein, egészen a műemlékké vált lakóhelye, a Babits Mihály Emlékházig.

Újdonság, hogy a tavaszi megnyitása óta az Esztergomi Piac minden hónapban tematikus programokkal hívja a gasztronómia kedvelői, a különleges ételeket keresők is megtalálják a fogukra valót. Itt nyitotta meg bisztróját Barna Ádám Michelin csillagos séf, ahol megkóstoltuk kiváló konyhájának remekeit.

Ahogy mondta, mindig hazai alapanyagokból készítenek kiemelkedő, fine dining fogásokat, ami pedig nem terem meg nálunk, például a tengeri sügért vagy a homárt külföldről hozatják be. A Piac 42 elnevezésű bisztró rengeteg embert vonz, az egyik legjobb ötletük reggeli menü volt. Barna Ádám vezetésével havonta gasztronomiai eseményeket, és közös főzéseket tartanak.

A közelmúltban pedig ismét egy nagyot léptek: Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be. Havasi Gergő kajak bajnok vette magára a DRK azaz a Dorko ruhamárkából és az EGOM együttműködéséből született termékcsalád egy részét.

Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere elképzelése alapján összefogásból született meg az új termék, az új márka, az EGOM – ami elsősorban a helyiek szólásából indult – mára a város hivatalos ajándéktermék márkája lett.

Szeretnék a hajós turizmust is fejleszteni, a folyót helyszínként is használják, például a lampionos hajósfelvonulás idén már több mint 10 ezer látogatót, és csaknem 40 résztvevőt vonzott. A Múzeumok Éjszakájába 12 helyszín kapcsolódott be, éppen ezért kiváló ötlet volt a dottót kínálni a látogatók számára. Esztergom elindult egy új úton, amelyben megfér a sport, a kultúra, a természet és a vendéglátás. Hihető az elképzelés, hogy a vendégéjszakák száma növekedni fog, és egyre többen lesznek kíváncsiak a város újdonságaira is.

Fotók: Mészáros Cecília