Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.09.17
Vannak lelkes piacrajárók, akik kíváncsian keresnek büfét, vagy netán lacikonyhát a piac területén, és vannak, akik inkább mást küldenek a piacra, mert a szagát se bírják. Most az előbbiek számára van jó hírünk, Persze csak azoknak új a hír, akik nem jártak még Esztergomban, a Piac42 Bisztróban. Ott ugyanis a jövő bisztrója született meg.

Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. meghívására egy kisebb újságíró csoport látogatott el a városba, hogy az olvasóit tájékoztassa arról mennyi minden látható Esztergomban.

Többek között ellátogattunk a piacra is, pontosabban a Piac42 Bisztróba, amely a 2023-as magyarországi MICHELIN Guide kiadásában, Michelin tányért, vagyis ajánlást kapott!

Szekér Zoltán és Barna Ádám Fotó: Mészáros Cecília

Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a piac létrehozásáról beszélt: 2023. májusában, 23 bérleménnyel és 58 értékesítői asztallal nyitotta meg kapuit az Új Esztergomi Piac, a belváros szívében, a Simor János utcában. Arról számolt be, hogy egyre többen kíváncsiak a város látnivalóira. Mint mondta, a városban 2023 első öt hónapjában a vendégéjszakák száma több mint 14 százalékkal emelkedett 2022 hasonló időszakához képest. A külföldi forgalom 44 százalékos emelkedést mutatott a városban.

Török tojás Fotó: Mészáros Cecília

Miközben Barna Ádám séf közreműködésével a különleges tízórait elfogyasztottuk, megtudtuk, hogy elsősorban a régióban megtermett alapanyagokból készítenek kiemelkedő, fine dining fogásokat, ami pedig nem terem meg nálunk, például a tengeri sügért vagy a homárt külföldről hozatják be.

Ugye ez mennyire messze van azokkal a régi élményektől, amikor a hétvégén sült, vagy főtt kolbászt ettünk mustárral? De Barna Ádám Michelin-csillagos séf megnyugtat, itt is megtaláljuk a régi kedvenceket. A napszaktól függően reggeliző, bisztró és gasztropub hely nagyon hamar népszerű lett az esztergomiaknál, ha egy ragulevest vagy egy szelet rántott húst választanak, betérhetnek ide, de vannak itt streetfood-ételek, füstön sült húsok vagy egy shakshukából inspirálódott közel-keleti lecsó is megrendelhető.

Közel-keleti lecsó Fotó: Mészáros Cecília

Magyarországon összesen két Michelin-csillagos étterem van vidéken, abból kettő Komárom-Esztergom vármegyében. Érdemes meglátogatni a Piac42 Bisztrót, és ha a városlátogatásban elfáradna a vendég, szálláshelyet is kínálnak az egyedi tervezésű boutique hotelben, a Rudolf-Házban.

szerző: és fotó: Mészáros Cecília