Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2023.09.10
A Londonba utazó magyarok közül sokan nem csak a szórakozás, a bevásárlás és a nagy belvárosi séták kedvéért érkeznek a városba (habár ezeket sem hanygnánk ki), hanem a múzeumok is érdeklik őket. Ha csak egy napunk van minderre, South Kensington felé érdemes venni az irányt, egyenesen London kulturális epicentrumának szíve felé. Készüljön fel arra, hogy elragadja a művészet, a történelem és a tudományos csodák, mindez egy nap alatt! London híres Victoria and Albert Múzeuma, az elbűvölő Természettudományi Múzeum és az elképesztő Tudományos Múzeum egymástól néhány perces sétára felfedezéssel és emlékekkel teli napot ígér.

London, az Egyesült Királyság nyüzsgő és történelmi fővárosa, gazdag kulturális örökségéről ismert. Azoknak turistáknak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni idejükből, nincs jobb út az utazás megkezdéséhez, mint elmerülni a művészet, a tudomány és a történelem világában. South Kensington szívében három világszínvonalú múzeum található egymástól pár lépés távolságra, amelyek felejthetetlen napot kínálnak: a Victoria and Albert Museum (V&A), a Natural History Museum és a Science Museum.

Fotó: Koczka Máté

Reggel: Victoria és Albert Múzeum (V&A)

Kezdje kulturális kalandját a Victoria and Albert Múzeumban, amelyet gyakran V&A néven emlegetnek. A Cromwell Roadon található ez a csodálatos, ingyenes múzeum, amely a világ minden tájáról származó művészet, design és divat igazi kincsesbányája. Amint belép, egy lélegzetelállító központi udvar fogadja, amely tele van szobrokkal és építészeti csodákkal.

A V&A hatalmas kollekciója az emberi kreativitás több mint 5000 évét öleli fel, és mindent tartalmaz, a gyönyörű divatruházattól kezdve a bonyolult ékszerekig, kerámiákig és szobrokig. Ne hagyja ki a British Galériákat, ahol elmerülhet Nagy-Britannia történelmében és kultúrájában az idők során. A V&A változatos kiállításai minden érdeklődést kielégítenek, így tökéletes hely a kulturális felfedezés napjának megkezdéséhez.

Fotó: Koczka Máté

Fajhallgatót fel! A V&A 2024 áprilisáig nyitva tartó – belépődíjas – DIVA kiállítása lenyűgöző utazást kínál az ikonikus női előadók világában. Több mint 250 tárggyal a kiállításon a dívák kreatív zsenialitását és tartós hatását mutatja be a 19. század óta, az operasztároktól a hollywoodi ikonokig. A kiállítás három felvonásra oszlik, amelyek nyomon követik a dívák történelmi felbukkanását, fejlődésüket a modern korban, valamint a globális kultúrára gyakorolt átalakító hatásukat. A térben kiváltott hang- és videótervezés révén a látogatók valódi betekintést kapnak a dívák lényegéről.

A V&A-ban töltött gazdag reggel után tegyen egy kellemes sétát South Kensington bájos utcáin. Ez a környék számos étkezési lehetőséget kínál, amelyek minden ízlésnek megfelelnek, a hangulatos kávézóktól az előkelő éttermekig. Ideális hely a töltekezésheza következő kaland előtt.

Fotó: Koczka Máté

Délután: Természettudományi Múzeum

A V&A épületétől rövid sétára található az ikonikus Természettudományi Múzeum, ahová szintén nem kell belépődíjat váltanunk. Ahogy közeledik, egy hatalmas, életnagyságú kék bálnacsontváz látványa fogadja a mennyezetre felfüggesztve – egy félelmetes látvány, amely megadja látogatásának alaphangját.

A múzeumban induljon utazásra a Föld történelmében. A Természettudományi Múzeumban a dinoszaurusz-kövületektől a drágakövekig és ásványokig sok példány található. Csodálja meg az élethű animatronikus dinoszauruszokat a Dinosaurs Gallery-ben, és fedezze fel a Föld evolúciójának titkait a Föld Galériákban. A múzeum interaktív kiállításai és családbarát kiállításai minden korosztály számára sikert aratnak.

Fotó: Koczka Máté

A londoni Természettudományi Múzeum fizetős kiállításokat is kínál. A jelenlegi legnépszerűbb extra élmény a “Titanosaurus: Az élet, mint a legnagyobb dinoszaurusz” nevet kapta. Ez az interaktív tárlat egy 57 tonnás titanosaurusz életútját követi nyomon, a tojástól a felnőttkorig. A kiállítás az eleinte könyvszerű színes kijelzőkről Krishna Balakrishnan művész monokróm illusztrációira vált, amelyeket animációk keltenek életre. Az interaktív elemek közé tartozik a súlymérés, a testi funkciók szimulációja és a teljes, 2,67 tonnás titanosaurusz csontvázának bemutatása is.

Fotó: Koczka Máté

Késő délután: Science Museum

Fejezze be a felfedezést a Science Museum meglátogatásával, amely a Természettudományi Múzeum szomszédságában található. Ez az intézmény a tudomány, a technológia és az innováció csodáit ünnepli. Ez a tökéletes módja annak, hogy az oktatás és a bűvölet keverékével zárja a napot.

Fedezze fel a kommunikáció történetét, merüljön el az űrkutatás csodáiban, és legyen szemtanúja a technológia fejlődésének korszakokon keresztül. A tudományos múzeum interaktív kiállításai gyakorlati tanulási élményeket kínálnak, amelyek egyszerre szórakoztatóak és informatívak. Ne hagyja ki a lehetőséget, látogasson el a lenyűgöző IMAX moziba egy lebilincselő tudományos témájú filmért.

Fotó: Koczka Máté

A londoni Science Museum idén nyár óta ad otthont az új állandó Power Up kiállításnak, a gamerek paradicsomának, amely a videojátékok öt évtizedét ünnepli. A látogatók több mint 160 konzollal merülhetnek el a játékok világában, a klasszikus Pongtól a legújabb PlayStation 5-ig. A magával ragadó élmény újrateremti a vintage játéktermek hangulatát, hangulatos világítással, nosztalgikus játékhangokkal és friss pattogatott kukorica aromájával. Noha minden a játékokról szól, a kiállítás történelmi perspektívát is kínál, így a fiatal és idősebb rajongók számára egyaránt lebilincselő.

Mielőtt visszatérne a szálláshelyére, érdemes egy kellemes sétát tenni a közeli Hyde Parkban. A felfedezésekkel töltött nap csak a felszínét karcolta meg London kínálatának, de ez egy emlékezetes kezdete kalandjának ebben a rendkívüli városban.