Avatar photo
szerkesztőp:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.09.05
Új nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatpark szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) hímjéhez, a szakemberek megkezdték a tenyészpár összeszoktatását.


A Gio névre keresztelt hím 2014-ben érkezett a sóstógyógyfürdői látványosságba, előző párját 2019-ben helyezték mellé, de a több évnyi együttélés során nem született utód, ezért a fajkoordinátor javaslatára párcsere történt – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője.

A Gioval eddig együtt élő nőstényt egy francia állatkertbe helyezték át, helyére pedig a heidelbergi állatkertből érkezett a Sabah nevű kétéves nőstény.

A szakember megjegyezte, a karanténidőszak lejárta után megkezdődött a csíkos nagymacskák összeszoktatása. Gio “igazi úriember”, nem ront ajtóstól a házba és egyelőre tisztes távolságból, de folyamatosan figyelemmel kíséri új párja minden mozdulatát.

A gondozók remélik, hogy hamarosan a tigrisrandevú is megtörténik, mert egy olyan kipusztulás szélén álló tigrisalfajról van szó, amelyből a természetben mindössze négyszáz példány él, állatkertekben mintegy kétszázötven egyedet tartanak – magyarázta Révészné Petró Zsuzsa.

A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadászik, zsákmánya főként a közepes termetű növényevő állatok közül kerül ki.

A faj a természetes élőhelyeinek pusztítása és az orvvadászat miatt a súlyosan veszélyeztetett állatok közé tartozik.

A Nyíregyházi Állatparkban négy tigrisalfaj látható, a ritka és különlegesen csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli és a maláj tigris már párban él a nyírségi állatkertben.