Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.08.27
A kókai Kossuth Lajos Általános Iskolában egy különleges és inspiráló kezdeményezés indult el, amelynek célja a diákok motiválása és a továbbtanulásuk támogatása. Az iskola egykori diákja, Csalami János, az Elektronika Vonala alapítója és ügyvezetője olyan ajándékot kínál a nyolcadik osztályt végző kiemelkedő diákoknak, amely hosszú távon hozzájárulhat a sikeres jövőjükhöz. A vállalkozó reméli, hogy sokan követik a példáját országszerte.

A kókai Kossuth Lajos Általános Iskola vezetőségével egyeztetve döntött a különleges támogatási forma mellett, hogy azok a diákok, akik a nyolcadik osztályt kitűnő eredménnyel végzik el, laptopot kapnak ajándékba. Ez a nagylelkű felajánlás a támogató közösség iránti elkötelezettségét és a tanulás támogatását tükrözi. Csalami János maga is ennek az intézménynek a tanulója volt, és fontosnak tartja, hogy segítse a helyi fiatalokat a továbbtanulás útján.

Az ajándék laptopokról szóló hír hivatalosan szeptember elsején, az évnyitó ünnepségen jelentik be az iskolában. Szeptember harmadikán pedig a TV2 Álomotthon című televíziós műsorban megtekinthető lesz egy interjú Csalami Jánossal és az iskolavezetővel, ahol mélyebben megismerhetjük az akció mögött rejlő gondolatokat, és azokat az értékeket, melyek felé Csalami János és az iskola vezetősége is elkötelezett.

„Jómagam is ebben az iskolában tanultam, és azt látom, hogy a gyerekeknek több bátorításra és elismerésre van szükségük. Legyen számukra egy díjazott és elismert cél a kitűnő bizonyítvány, főleg a nyolcadik osztály végén, amikor is a tovább tanulás küszöbén állnak, és egy fontos szakaszt zárnak le az életükben. A nyolcadik osztály végén kapott laptopok elsődleges célja, hogy a továbbtanulásban ez egy tanulást segítő eszköz legyen a diákok kezében. De azt is gondolom, hogy ha mások is becsatlakoznának a kezdeményezésemhez, akkor a hetedik osztály végén is be lehetne vezetni valami hasonló elismerést, hiszen bár a nyolcadik osztály zárja le az általános iskolai tanulmányokat, de a hetedik osztály év végi eredményei nagyobb súllyal esnek latba a középiskolai felvételiket illetően. Tehát mindig látjuk, hogy van helye a támogatásoknak, és ez természetesen nem csak az itteni iskolára igaz.”

Ez a kezdeményezés nem egyedülálló Magyarországon, és egy remek példa arra, hogyan lehet egy helyi közösséget támogatni és inspirálni akár további jótékony célokra is.

Csalami János hozzátette: „Igyekszem arra ösztönözni más helyi vállalkozókat, hogy szintén lépjenek elő és támogassák a helyi lakosságot és a fiatal generációt. Az ilyen kezdeményezések nemcsak a diákokat bátorítják a tanulásra de az oktatást is erősítik, mindamellett, hogy erős közösségi összetartást is teremtenek.”