Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.08.21
Fókuszban a lótusz címmel az indiai lótuszt bemutató, tematikus napot tart szombaton a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert.

A botanikus kert nagytavába három éve, a gyűjtemény gazdagításának és az esztétikum emelésének céljával telepítettek indiai lótuszt. A kedvező környezeti adottságok – különösen a jó megvilágítottság és a mély, tápanyagdús iszapréteg – révén mára burjánzó állomány idén ismét tömegesen virágzik, ehhez kapcsolódik a Fókuszban a lótusz tematikus nap – közölte a Nemzeti Botanikus Kert.

 Mint a közlemény emlékeztet, az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) nagy, hamvas, pajzs alakú levelei embermagasságnyira is a vízfelszín fölé emelkedhetnek. A zöld levéltenger fölött, hosszú kocsányon, nagyméretű, rózsaszín virágok bontják szirmaikat.

Jelentős mezőgazdasági növény, főként Kínában termesztik nagy tömegben holtmedrekben és elárasztott rizsföldeken. Vastag, lédús, üreges gyöktörzsét nyersen fogyasztják vagy tápláló keményítőt készítenek belőle, leveleibe élelmiszert csomagolnak, magját csemegeként fogyasztják.

Szombaton a vácrátóti botanikus kert kurátorai vezetett séták keretében mutatják be a növény azokat rejtett, érdekes és hasznos tulajdonságait is, melyeket a laikus szemlélő nem feltétlenül vesz észre. Közelről megnézhetik például különleges vízlepergető levelét, a szárából kihúzható selymet és virágának szépségen túlmutató tulajdonságait – közölték a szervezők.

Akik csendes vagy a zene hangjaihoz kötődő kikapcsolódásra vágynak, azok meditatív, hangszeres bemutatókon vehetnek részt Tóth Szabolcs szitárművész és Bársony Bálint zenész tolmácsolásában.

Kelet-Ázsiát a Koreai Kulturális Központ képviseli, melynek közvetítésével a Mugunghwa Tánccsoport koreai táncokat mutat be, a Mindeulle zenekar pedig tradicionális zenét játszik, többek között a gayageum nevű húros hangszeren.

A lótusz harmóniája, törékeny szépsége nemcsak kínai, japán és koreai művészek számos nemzedékét ihlette meg, hanem a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatóit is. Ők Belső lótusz címmel szabadtéri alkotásaikkal készülnek az eseményre.

A gyerekek a lótuszhoz kapcsolódó, a növény részeit is felhasználó kézműves foglalkozásokon mutathatják meg kreativitásukat a tematikus napon, aki pedig a programok közben megéhezik, lótuszból készült finomságokat falatozhat.

A programok a botanikus kert általános belépőjegyeivel látogathatók.