Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.31

Két különleges koncerttel folytatódik Mészáros Zsolt Máté orgonaművész Liszt-sorozata a Belvárosi Főplébánia-templomban: hétfőn először hangzik el Liszt Ferenc összes harmóniumműve eredeti hangszerelésben, korabeli hangszereken, augusztus 14-én pedig Liszt más szerzők műveiből készített orgonaátiratai szólalnak meg.

Július 31-én, hétfőn 19.30 órakor, igazi koncertritkaságként, Mészáros Zsolt Máté Junior orgonaművész és Liszt-kutató hangversenyén elsőként hangzik el Liszt összes harmóniumműve a Belvárosi Főplébánia-templomban, eredeti hangszerelésben, Liszt-korabeli hangszereken. Előadásában elhangzik Liszt Ferenc Weimari népdala is, amely egykoron a weimari hercegség nemzeti himnusza volt.

A fiatal orgonaművész Liszt-kutatóként három éve dolgozik az egyik legnagyobb magyar zeneszerző összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával; többéves munkájának eredményeit pedig a Főplébánia-templomban elindított koncertsorozat keretében mutatja be. A koncertlátogató közönség elsőként hallhatja a legújabb felfedezéseket, valamint a jól ismert remekművek leghitelesebb változatait is a sorozatban.

Mészáros Zsolt Máté nyári nemzetközi turnéja után érkezik vissza Budapestre, fellépett többek között a Belgrádi Székesegyházban, valamint a weimari Herz Jesu Kirche-ben található Liszt Ferenc-emlékorgonán is adott koncertet, és szemináriumot tartott Liszt Ferenc orgona- és harmóniumműveivel kapcsolatos legfrissebb kutatásairól a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola felkérésére.

Az orgonaművész a közleményben hangsúlyozza, hogy a műsorban szereplő különleges zeneművek jelentős részét a közönség ritkán hallhatta, akkor is elsősorban orgonán, bár a zeneszerző egyértelműen a harmóniumot jelölte meg az eredeti kéziratokban. Hozzáteszi, hogy a harmónium napjainkban Európa-szerte reneszánszát éli, ezért időszerű, hogy Liszt Ferenc harmóniumra írt művei ismét a fókuszba kerüljenek.

A hangversenyhez kapcsolódva a nemrégiben megalakult Magyar Harmóniumbarátok Egyesülete támogatásával harmóniumkiállítás nyílik a Belvárosi Főplébánia-templomban, ahol Ludányi Zsófia, Sebestyén János és Mészáros Zsolt Máté magángyűjteményeiből származó harmóniumokon keresztül az érdeklődők megismerhetik a hangszer fejlődésének valamennyi fontos állomását.

Liszt Ferenc számos orgonaátiratot készített más szerzők műveiből, a hangversenysorozat nyolcadik eseményének keretében, augusztus 14-én ezek csendülnek fel. A műsoron többek között Arcadelt, Bach, Mozart, Nicolai, Verdi, Wagner legnépszerűbb művei szerepelnek, a kórus- és kamaraművektől egészen a nagyszabású zenekari- és oratórikus kompozíciókig és operarészletekig.