Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.07.27
Kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, és több mint százezer diák számára dőlt el, hogy hol folytathatja a tanulmányait. Az ünneplésre viszont nincs sok idő azok számára, akiknek a lakhatása ég nem biztosított a tanévre, ugyanis ezzel együtt elindult a roham az albérletekért. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa felhívta rá a figyelmet, aki szeretne válogatni, annak azonnal lépnie kell, mert a hónap végére a legfrekventáltabb helyen lévő és jól berendezett bérlemények el is kelhetnek.

Évről-évre július vége, augusztus eleje az albérletpiac legaktívabb időszaka, hiszen a felsőoktatási felvételi ponthatárok bejelentését követően óriási mozgolódás kezdődik el a leendő hallgatók körében. A tökéletes albérlet megszerzése ráadásul idén egy fokkal nehezebb is lehet, hiszen 2023-ban összességében 126 449-en jelentkeztek a felsőoktatásba, ami tavalyhoz képest 34 százalékos emelkedés, továbbá 2011 óta a legmagasabb szám.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa rámutatott, a diákok nem dőlhetnek hátra akkor sem, ha felvételt nyertek az általuk megjelölt intézménybe, mert rekordgyorsasággal fogyhatnak el az egyetemekhez közeli, ár-érték arányban kiemelkedőnek mondható bérlemények.

„Több tízezer fiatal kereshet az elkövetkező napokban, hetekben magának új otthont az egyetemi évekre, ezért hatalmas lesz a verseny a lakásokért. Az albérletpiac főszezonjában gyorsan kell döntéseket hozni, érdemes előre alaposan átgondolni a preferenciákat, és egy pillanatig sem szabad habozni, ha a diákok megtalálják a számukra megfelelő bérleményt” – mutatott rá a szakember.

Ő azt javasolja, hogy minden esetben a hirdetésben megjelölt kaució és az első havi bérleti díj összegével a zsebükben érkezzenek a hallgatók a kinézett albérletbe, hogy azonnal le tudják azt foglalni. Jellemző ugyanis, hogy akár az egy napos gondolkodási idő is túl soknak bizonyul és a leleményesebb jelentkezők elhappolják a megtekintett ingatlant.

Elmondta azt is, egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy a jó áron kínált albérleteket akár vakon is hajlandóak kivenni a diákok, ha épp nincsenek a közelben, annak érdekében, hogy véletlenül se csússzanak le az ajánlatról.

De mibe kerülhet most egy diáknak az albérlet?

Ami az árakat illeti, Gadanecz Zoltán arról beszélt, az elmúlt egy évben fokozatos áremelkedésnek lehettünk szemtanúi az albérletpiacon, amiben közrejátszott az is, hogy a magas hitelkamatok miatt sokan elhalasztották a vásárlást, így a kereslet a bérlemények irányába terelődött.

„Egy másfél, két szobás, körülbelül 50 négyzetméteres albérlet ára szinte egész Budapesten meghaladta már a havi 200 ezer forintot, és alighanem ez lesz a normális. A piacra rázúduló diáktömeg pedig azt hozhatja magával, hogy a tulajdonosok még tovább emelnek, így az átlagárak akár már szeptemberben érzékelhetően feljebb kúszhatnak néhány százalékkal. Ez is azt mutatja, hogy muszáj a felsőoktatásba felvételt nyert diákoknak mielőbb cselekedniük, mert lehet, hogy később csak rosszabb állapotban, rosszabb helyen lévő bérleményt tudnak majd kivenni, azt is csak drágábban” – zárta gondolatait a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.