Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.25
A frekventált balatoni üdülőhelyeken továbbra is tartják az árakat az eladók, de vannak olyan területek a magyar tenger környékén, ahol sikeresen lehet alkudozni. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, a parttól távolabb fekvő, nem nyaraló típusú, régebbi építésű, Kádár-kockákat akár a tavalyi árnál 20 százalékkal olcsóbban is meg lehet vásárolni. Mindeközben a balatoni újépítésű lakások négyzetméterára közelíti a másfél millió forintot.

A visszaeső kereslet ellenére sem estek drasztikusan a Balaton környéki ingatlanárak, a frekventált városokban még alkura se nagyon lehet számítani.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, Siófokon, Zamárdiban, Balatonfüreden és az olyan városiasabb jellegű területeken, ahol nem kizárólag a turizmusból élnek meg az emberek, nem tapasztalható visszaesés.

„Nem engednek az árakból a tulajdonosok ezeken a területeken. Itt több az úgymond feleslegből vásárolt ingatlan, amit csak időszakosan használnak, éppen emiatt az eladás sem annyira sürgős általában, hacsak nincs más, azonnali célja az eladónak, amire az ingatlan árát fordítaná” – mutatott rá.

Közölte, mivel a beruházók sem tudnak olcsóbban építeni a magas építőanyag árak miatt, az újépítésű lakások ára sem ment lejjebb, sőt, inkább felfelé kúszott. Egy négyzetméter ára a vízközelség függvényében jelenleg 1,3-1,4 millió forint, amiből a vevők nem igazán tudnak lefaragni.

Gadanecz Zoltán rámutatott, hogy ugyanakkor az egész évben lakóingatlanként használt, régebbi építésű Kádár-kockákat a parttól valamivel távolabb olcsóbban meg lehet szerezni. 

„Itt annyiban más a helyzet, hogy a vevőknek többnyire szüksége lenne az ingatlaneladásból származó összegre, és mivel tudják, hogy kevés az érdeklődő, hajlandóak a valódi szándékkal érkező vevőknek engedményt adni. Az ilyen használt lakásoknál 20 százaléknál is nagyobb lehet az alku mértéke” – zárta gondolatait a szakember.