Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.17
A benett-kengurukkal társbérletben élő fekete hattyúpár gondoskodóan neveli 5 pihés fiókáját. A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is - 40 napon át - felváltva végezték.

A jelenleg 4 hetes kishattyúk még merőben máshogy néznek ki, mint szüleik hiszen míg a felnőtt állatok tollazata teljesen fekete, a fiókák világosszürke pihés tollazattal rendelkeznek.

Míg a hazánkban élő 3 hattyúfaj a bütykös, a kis és az énekes hattyú is fehér tollruhát visel, az Ausztráliában őshonos fekete hattyú (Cygnus atratus) )tollazata – a fehér evezőtollak kivételével- fekete, csőre pedig piros.

Bár a fajnak Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordul. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében él, ahol tápláléka nagyrészt olyan vízinövényekből áll melyek a víz felszíne alatt nőnek.

Mint minden réceféle, a fekete hattyú is egyszerre vedli le evezőtollait, ezért átmeneti időre (nagyjából 4-5 hétre) röpképtelenné válik. Ilyenkor nagyobb lagúnákon, folyótorkolatokban vagy tavakban nagy csapat -több ezret számláló-vedlő madár gyűlhet össze.