Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.16
A Magyarországon néhány éve bevezetett Kajla útlevélhez hasonlóan játékos felfedezőútra hívja a családokat Buki, Kassa százéves szőrmók jó szelleme. A Kassai Gyermek Útlevél két sikeres szlovákiai szezonja után úgy döntöttek, hogy az útlevelet a külföldi látogatókra is kiterjesztik, és az útmutatót több nyelvre is lefordíttatták. Idén magyar nyelven is elérhető a gyermekek útlevele

Mi az a Kassai Gyermek Útlevél?

A Kassai Gyermek Útlevél egy gyermekeknek szóló útmutató a szórakoztató utazáshoz, az egész család akár 29 szórakozással teli helyet fedezhet fel. Az útlevélhez színes rajzokkal gazdagon illusztrált foglalkoztató könyvecske jár, főhőse a kalandos, Buki, Kassa százéves szőrmók jó szelleme, aki végig vezeti a családokat a szórakoztató kalandokon.

A Kassai Gyermek Útlevélnek köszönhetően egyetlen Kassára látogatónak sem kell előre megterveznie a nyaralási programját. Az útikönyv teljes útvonalat kínál a város kalandos bejárásához, címekkel, hasznos információkkal és bónusz feladatokkal.

A gyerekek már az útlevél begyűjtésekor megkapják a Kezdő Kalandor rangot. És minden elért rangért szórakoztató jutalmak várnak rájuk, a Kassára látogatók ingyenesen átvehetik a Kassai Gyermek Útlevelet a Visit Košice (Kassa) Info Pointban, onnan szabadon barangolhatnak kalandok után kutatva. Az útlevél mellé a gyerekek eredeti matricákat is kapnak, amelyekkel minden egyes meglátogatott helyért jutalmat kapnak. Az ingyenesen átvehető útikönyvben megtalálható a látnivalók címei, valamint hasznos információk.

A játékos kalauz a múzeumok, galériák, műemlékek, parkok mellett olyan helyekre is elvisz, amely nem annyira ismert, és olyanra is, amely valamiért szokatlan. Mi felnőttek is gyerekké váltunk, és izgatottan pecsételő helyet kerestünk. Bár a 29 helyet nem tudtuk felkeresni, de néhányat igen.

Kezdtük a Fő utca alatt húzódó Alsó kapu elnevezésű földalatti régészeti múzeummal, amely a régészeti leletek segítségével Kassa 33 század második felében megindult fejlődését mutatja be. Az 1998-ban megnyitott régészeti komplexum fejlesztéséhez a magyar Gazdasági és Külügyminisztérium 180 ezer euróval járult hozzá.

Az Alsó kapu területe nemcsak a legnagyobb, hanem a legérdekesebb is. 1996-ban, a Hlavna utca rekonstrukciója során, a felszín alatti ásatások feltárták a városi falak eredeti falának maradványait. A nyári hónapokban az egyedi földalatti Régészeti Múzeum körüli túra is meg nyílt a turisták és a kassaiak előtt.

Több makett is szemlélteti Kassa kialakulását, ahogyan a falakon három nyelven – szlovák, magyar és angol nyelvű feliratok tájékoztatják a látogatókat. A földalatti régészeti múzeum létrehozásáról Rudolf Šchuster, Kassa korábbi főpolgármestere döntött, és az évek azt bizonyították, hogy jól tette, mert a múzeum a város egyik legkeresettebb turisztikai látványossága lett.

A következő pecsételő hely a már világszerte híres Aranykincs volt, amely a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumban látható. A kincsre a kassai Fő utcán 1935. augusztus 24-én egy régi épület lebontása során a falba építve találtak egy köralakú réz dobozban 2920 aranypénz és egy két méter hosszú aranylánc volt. Szinte lehetetlen kitalálni ki rejtette el a kincset, ma az egyik leglátogatottabb érdekessége a városnak.

A kassai Kelet-szlovákiai Múzeum Szlovákia egyik legrégebbi, legnagyobb és egyik legszebb múzeuma. Az épület érdekessége, hogy eredetileg is múzeumnak tervezték. Az első állandó kiállítás ünnepélyes megnyitására 1903-ban került sor.

Az éld meg a barokkot (Zaži barok) tárlatot is megnéztük, amely kizárólag a Kelet-Szlovákiai Múzeum gyűjteményeiből állt össze.A szobabelsőket reprezentatív arcképek, néha egész arcképcsarnokok borították. A turisták szívesen fotózkodnak a különböző szobrokkal. Mi se hagytuk ki.

Bemutattuk az útlevelünket, pecsétet is kaptunk, és mentünk tovább,Botanical Garden, Kassa – Tündérkertekhez, amelyet 1950-ben alapították, összesen 30 hektáron terült el, segíti az egyetemi oktatást és kutatást, tartanak itt esküvőket is, A kert 24 hektára védett, őzikék sétálnak és mókusok kukkantanak le a fákról, hogy megnézzék a látogatókat. 

A közelmúltban egy kerítésrongálás miatt vaddisznók zavarták meg a békés kertet, a vadászok hárították el a gondot. Mesterséges patak és tó is van. Ez Szlovákia legnagyobb botanikus kertje, egyben Közép-Európa legnagyobb növénygyűjteménye is.

Mikor megnéztük a csodás lepkebirodalmat is, már hatalmas tömeg várt a belépésre, főleg családok jöttek megnézni a kertet. A Kassai Gyermek Útlevél a 2021-es első szezonja után a felmérések szerint a legsikeresebb turisztikai terméknek minősítették Szlovákiában.

Hosszú sétánk után megfáradva a piachoz értünk, ahol várt minket a Macielo procecco tulajdonosa, és elmesélte, hogy eredeti, Olaszországból hozott proceccóval, és többek között Toszkán és Argentin borokkal kínálja a vendégeit.

Nagyon kellemes, stílusos hely Kassa történelmi belvárosának szívében, gyönyörű külső ülőhelyekkel és minőségi habzóborok gazdag választékával. Mindenesetre üdítő élmény és megálló városnézés közben.

Kassa nyüzsgő város, egész nap foglaltak a kávézók, a sörözők, és az éttermek is. Az éjszaka a fiataloké,vidáman söröznek, vagy boroznak az utcára nyúló szórakozóhelyeken, hosszas beszélgetések során meg akarják váltani a világot, de mi, idősebbek már tudjuk, hogy a világ nem hagyja magát.

Hajnal felé már csend van, üres a Fő út is, a székeket feltették az asztalokra, hogy a takarítók végezhessék a dolgukat. Egy szemétláda tetején egy pár szép női cipő várja feledékeny gazdáját.

És láss csodát: hajnalra tiszta a város. Kezdődik újra a nap. Jó volt Kassán, már most visszavágyom. Talán majd télen, mert akkor is gyönyörű és gyűjthetek még pecsétet a Kassai Gyermek Útlevelembe.

Fotó és szöveg Bódi Ágnes