Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.15
Korábbi ígéretének megfelelően árcsökkentést jelentett be az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie. A lakossági ügyfelek 2023. július 6-tól 30 százalékkal olcsóbban kapják az áramot és 40 százalékkal olcsóbban a gázt. A kis- és középvállalkozások a jövőben 50 százalékot spórolhatnak az energiaszámlán.

Az elkövetkező hetekben a Wien Energie mintegy 1,2 millió lakossági ügyfele kap levelet, benne egy új ajánlattal. Ha elfogadják az OPTIMA-Entspannt tarifát, egy éven át a mostanihoz képest 30 százalékkal olcsóbban kapják majd az áramot, vagyis nettó 15,9 centért kilowattóránként. Földgáz esetében 40 százalékkal csökkennek a költségek és a háztartások nettó 6,3 centért juthatnak egy kilowattóra gázhoz.

Az árcsökkentést az teszi lehetővé, hogy az energiapiacon megnyugodtak a kedélyek. A Wien Energie összesen 340 millió eurót fordít erre a célra. A háztartások 2023. július 6. és szeptember 20. között fogadhatják el az új tarifát – függetlenül minden korábbi hűségidőtől vagy szerződéses kötöttségtől. Az új tarifa egy év árgaranciával és egy éves hűségidővel jár és egy átlagos bécsi háztartás számára – évi 2.000 kilowattóra áramfogyasztás és évi 8.000 kilowattóra gázfogyasztás mellett – körülbelül 610 euró megtakarítást jelent.

Az elmúlt hetek piaci energiaár-csökkenéséből a kis- és középvállalkozások sem maradnak ki. 100.000 kilowattórás éves áram- vagy gázfogyasztásig a MEGA Tarifával nettó 18,1 cent/kWh-ért kapják az áramot és 6,2 cent/kWh-ért a földgázt – egy év hűségidő vállalása mellett. Ez 2022 negyedik negyedévéhez képest több mint 50 százalékos áram- és 77 százalékos gázár-csökkenést jelent a számukra.

A nagyfogyasztókat, akik egyéni, hosszútávú szerződésekel rendelkeznek, üzletkötői révén keresi meg a Wien Energie, hogy 2023 második félévére ársapkát ajánljon fel a szerződésben megállapított árra. A távhő esetében az éves elszámolásnál alkalmazott alapdíj-kedvezménnyel a Wien Energie egyszer már könnyített a lakosság terhein, az ősszel kezdődő fűtési szezonra pedig 20 százalékos kedvezményt ad az alap- és munkadíjra azoknál az ügyfeleknél, akik a hivatalos árkiírás szerinti tarifát fizetik a távhőért. Így egy átlagos háztartás – 70 négyzetméteres lakásra számolva – az elkövetkező fűtési szezonban nagyjából 225 eurót spórolhat.

„Fontos és helyes, hogy a csökkenő áram-, földgáz- és távhőárakból a bécsi lakosság is részesedik. De ugyanilyen fontos számomra, hogy a bécsi üzemek is profitálnak az árcsökkenésből” – mondta Peter Hanke pénzügyi és gazdasági városi tanácsnok a Wien Energie árcsökkentése kapcsán.
Képaláírás és copyright:
Bécsben júliustól olcsóbb lesz az áram és a földgáz © Filmspektakel