Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.07.15
Néhány hete a miskolci utakon is feltűntek a jellegzetes színű közösségi elektromos rollerek. Az okostelefonnal bérelhető, cserélhető akkumulátoros járművek egy környezetbarát, zöld alternatívát kínálnak a nagyvárosi közlekedésben.

Miskolc évek óta tudatosan törekszik arra, hogy „zöld- és okosvárosnak” nevezhessék, hiszen elsőként csatlakozott a magyarországi városok közül a környezet védelmét és fenntarthatóságát szem előtt tartó Zöldebb Városokért (Green City) mozgalomhoz és a „100 klímasemleges város” Európai Uniós misszióhoz is. A település többek között elektromos buszokat szerzett be és jelentősen bővítette a kerékpárút hálózatát.

A környezetvédelem iránti elkötelezettség újabb állomásaként, szerződést kötött az egyik piacvezető e-roller szolgáltatóval, a német TIER céggel. Miskolc földrajzi kiterjedése elég jelentős és a többi nagyvároshoz hasonlóan küzd a személygépkocsik használatból adódó környezeti terhelésekkel, dugókkal. A közösségi roller vonzó lehetőséget kínál, elsősorban a belvárosi, rövidebb távú mobilitáshoz, csökkentve ezáltal a személygépkocsi használatot és kapcsolódva a meglévő városi tömegközlekedéshez. A város több mint 180 helyén jelölték ki az ún. mikromobilitási pontokat, hogy a villamosokról, buszokról átszállva az elektromos rollerekre, gyorsan és kényelmesen folytathassák az útjukat az emberek a város legforgalmasabb területein is.

A használat végén az eszközt csak a kijelölt mobilpontokon lehet elhelyezni. A roller-flotta az induláskor
330 darab járműből áll, amely szükség szerint növekedhet. Biztonsági okokból a rolllerek sebességét 25 kilométer per órára korlátozták le, amely egy gyalogosok által sűrűn használt közterületre érve 10 kilométer per órára csökken automatikusan. A bevezetésre kerülő szolgáltatás árai országos viszonylatban Miskolcon a legalacsonyabbak.

Az utasoknak 250 forintos feloldási díjjal, valamint 60 forintos percdíjjal kell számolniuk. Lehetőség lesz havi bérlet vásárlására is, amely biztosítja az ingyenes feloldást, az utasnak pedig csak a percdíjat kell ilyen esetben megfizetnie. A helyi közlekedési vállalat (MVK) és a TIER szakemberei már dolgoznak egy közös bérleti konstrukción. Ennek lényege, hogy az MVK kombinált bérletének árában jelentős kedvezménnyel jelenjen majd meg az elektromos roller bérlésének költsége.

A roller bérlési lehetőség a turisták számára is vonzó lehet, hiszen a kölcsönzési pontok gyakorlatilag lefedik Miskolc egész területét, így akár a belvároson kívüli területekre is lejuthatnak környezetkímélő módon.