Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2023.06.14
Vajon mennyit tudunk az Egyesült Államok 37. elnökéről? Csak a Watergate-botrány ugrik be róla? Akkor a californiai Yorba Lindában található múzeumba mindenképpen érdemes ellátogatnunk.

A Richard Nixon Elnöki Múzeum és Könyvtár mindössze egy húszperces útra található Disneyland környékétől, így akinek arra vezet az útja, mindenképpen érdemes útba ejtenie ezt a történelmi csemegéket tartogató intézményt is. 

A kiállítások igen tartalmasak és informatívak, amelyeket végigjárva nem csak Nixon életét mutatják be, de azoknak a fontos eseményeknek, döntéseknek a hátterét és körülményei is, amelyek Richard Nixon nevéhez fűződnek. A Richard Nixon Elnöki Múzeum és Könyvtár azonban nem csak azoknak nyújt igazi csemegét, akik az Egyesült Államok 37. elnökének életére kíváncsiak, de azok is igen élvezetesnek fogják találni, akik csak kicsit is érdeklődnek a közelmúlt történelme iránt. 

Fotó: Koczka Máté

Megtudhatjuk a teljes történetét annak, hogyan hozta haza az amerikai seregeket Vietnámból, hogyan gratulált Neil Armstrongnak vagy éppen hogyan menedzselte a hidegháborút. 

Marine One és az Ovális Iroda

Már a könyvtár körüli terület is felfedezésre méltó, hiszen itt található a Marine One helikopter is, amellyel Nixon utazott és amit belülről is megnézhetnek a látogatók. A túravezető ráadásul érdekes történeteket is mesél a helikopter felfedezése közben, amit mindenképpen érdemes figyelemmel hallgatni. A másik olyan túra, amit nem érdemes kihagyni a környéken, a ház, ahol Nixon a gyerekkorát töltötte. Az elnököt és feleségét, Pat-et ráadásul a közelben, a rózsakert szomszédságában helyezték örök nyugalomra, így a sírhelyüket is meg lehet tekinteni. 

Fotó: Koczka Máté

Ha a múzeum épületéhez érünk, több kiállítás közül is választhatunk, amelyek Nixon elnökségének mérföldköveit mutatják be. Az első kiállítás a hatvanas évek zavargásait mutatja be, amelyeknek többek között a rasszizmus, a vietnámi háború, JFK meggyilkolása álltak a középpontjában. Ahogy beljebb érünk, a híres Ovális Iroda replikáját is bejárhatjuk, amely épp úgy van berendezve, ahogyan az Nixon elnöksége idején volt. Még az asztalánál is helyet foglalhatunk és kipróbálhatjuk, milyen érzés lehetett a székéből telefonálgatni. A falon egy Földről készült, bekeretezett kép lóg, amelyet az Apollo 8 készített 1968-as küldetése során. A kiállítások sorából nem maradhat ki Nixon legendás kínai látogatása sem. A Kínai Nagy Fal makettje előtt még az elnökkel és feleségével is fotózkodhatunk, akiknek papírmasé-figurája a Nagy Fal makettje előtt áll. 

Fotó: Koczka Máté

Telefonhívás a Holdra

Nem hiányozhat Nixon életnek egy másik igaen fontos pillanata sem, mégpedig a leghosszabb telefonhívás ábrázolása, amelyet Neil Armstronggal folytatott, aki a Hold felszínén állt a híváskor. Természetesen ezt a telefonbeszélgetést is végighallgathatjuk teljes hosszában a többi fontos felvétellel együtt, amelyek Nixon elnökségének idején meghatározóak voltak. De rengeteget megtudhatunk azokról a körülményekről is, amelyek Nixon újraválasztását kísérték 1972-ben amikor 50 államból 49-ben ő nyerte a választásokat. Ez a választás pedig elvezet Nixon talán legemlékezetesebb pillanatához, a Watergate-botrányhoz, amit szintén végigkövethetünk a múzeumban. 

Fotó: Koczka Máté

A kiállítás végén visszacsöppenünk Nixon gyerekkorába: 1912-ben született Yolba Lindában, majd Whittier-be költözött a családjával 1922-ben. Itt is érettségizett, ráadásul kiváló eredménnyel, másodikként az osztályából. Innen a Duke Egyetemre vezetett az útja, ahol jogot hallgatott és a harmadik legjobb eredménnyel végzett az évfolyamán. Nyomon követhetjük a későbbi éveket is, amikor haditengerészeti hadnagyként a második világháborúban harcolt, mielőtt 33 évesen a Kongresszus tagjává választották. 

A hidegháborús kiállítást sem érdemes kihagyni, hiszen megmutatja, milyen veszélyt rejtenek a nukleáris fegyverek vagy hogy mekkora ereje van egy atombombának. De kipróbálhatjuk azt is, milyen érzés bebújni egy óvóhelyre, mint ahogyan egy Geiger-számlálóval megmérhetjük a környező tárgyak radioaktivitását. 

Fotó: Koczka Máté

A múzeum összességében egy nagyon izgalmas történelemórával is felér, és hihetetlenül érdekes időutazásra invitálja a látogatókat. A kiállítások végigjárása után természetesen az ajándékboltot sem szabad kihagyni, ahol nem csak Nixon legnépszerűbb könyveit lehet megvásárolni, de minden olyan ajándéktárgyat is, amiről hazaérve is eszünkbe juthat ez a nem mindennapi kirándulás.

Fotó: Koczka Máté