Avatar photo
Szerző:
Reviczky Győző
Megjelenés:
2023.06.14
A USS LEXINGTON CV-16 egy második világháborús Essex osztályú repülőgép-hordozó, amelyet 1991-es leszerelése után hajómúzeumnak alakítottak át.

A nem mindennapi hajómúzeumot a texasi Corpus Christiben állították ki a látogatók számára, az átalakításoknak köszönhetően pedig minden korosztály számára izgalmas éd érdekes programot nyújt.

A Lexingtont 1943. februárjában állították aktív szolgálatba, és a csendes-óceáni háború idején számos bevetést hajtottak végre vele. Az aktív szolgálata végén, 1991. november 26-án az amerikai haditengerészet átadta a Corpus Christi városának. A Lexingtont 2003-ban nemzeti kincsé nyilvánították, jelenleg “USS Lexington Museum on the Bay” néven működik. 

Fotó: Koczka Máté

A múzeumban egy komplett, a hajó életét bemutató kiállítás látható, továbbá egy MEGAtheater – azaz az IMAX-hez hasonló vetítőterem – került a repülőgép elülső felvonóterébe.  

A múzeum látogatói egy igazi második világháborús repülőgép-hordozó fedélzetén fedezhetik fel a haditengerészet történelmét. Az ideérkező látogatók megcsodálhatják a történelmi repülőgépek hatalmas pilótafülkéjét és flottáját, felfedezhetik egy valódi haditengerészeti hajó működését, valamint meghallgathatják a korábban a hajón szolgáló „volunterek” történeteit is, aki, ha szerencsénk van, bevezet minket a hajó a látogatók által lezárt részeibe is. A legbátrabbak pedig kipróbálhatják magukat a hajón elhelyezett repülésszimulátorban is. 

Fotó: Koczka Máté

A hajót folyamatosan és gondosan karbantartják, és a korábban tiltott területek is megnyílnak időszakosan a nyilvánosság számára, most éppen a katapult szoba látogatható.

A hajó több mozifilm forgatási helyszíneként is szolgált: 1975-ben a Midway című játékfilmet forgatták a tengeren, majd 1987-ben a Háború és emlékezés című televíziós minisorozathoz használták. Mindkét esetben a lehető legnagyobb mértékben átalakították, hogy hasonlítson más hajókra (Yorktown in Midway és Enterprise in War and Remembrance).

Fotó: Koczka Máté

A Lexingtont a 2001-es Pearl Harbor című film forgatásához is használták, bár csak a mólójához kötve. A filmes múltjához kapcsolódóan a felső fedélzeten megtalálható a TOP Gun mozifilmben használt eredeti Tomcat F14 is.