Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.05.31
Ritka, kipusztulás szélén álló állatok, fehér-fekete  varik (Varecia variegata) születtek a Nyíregyházi Állatparkban.

A Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken, ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket a komoly zoológiai tudással rendelkező állatkertek. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark Oktatási és Közönségkapcsolatok osztályvezetője osztotta meg velünk a jó hírt.

A Nyíregyházi Állatpark tenyész-egyedei 2 éve élnek együtt és az Európai Fajmegőrzési program keretében érkeztek. A 16 éves anyaállat a lengyel Wroclaw Állatkertből, míg a 20 éves hím az észak-olaszországi Parco Natura Vivo-ból érkezett a faj koordinátorának ajánlásával és ez az első szaporulatuk. A többi makifajtól eltérően, a vari saját maga építette fészekben -100 napnyi vemhesség után – hozza világra fejletlen utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben, vagy odúban neveli őket, így a kölyköket mostanáig nem lehetett megtekinteni.

Most azonban, hogy az utódok 6 hetesek lettek, egyre többen tartózkodnak a kifutóban és a látogatók is megleshetik őket. A kis nőstény állatok még főként anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is.

A fekete-fehér vari (Varecia variegata) a legnagyobb makifaj. A kontrasztos fekete -fehér mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, jellegzetes üvöltésük messzire elhallatszik.

Különleges (vari) nevüket a bennszülöttek adták az állatoknak: napimádó szent állatnak, Vari candanasnak tartották őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

videó: https://www.dropbox.com/s/1stc1wg7pizdezx/20230530-Kis_varik.mp4?dl=0 

fotók és szöveg: Nyíregyházi Állatpark