Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.04.11
Pattanj kerékpárra, vagy válaszd az elektromos vonatot, de jöhetsz autóval is. Sőt április végétől a szárnyashajó is iderepít. Mindössze fél órára Budapesttől, Vác, a varázslatos Duna-parti barokk kisváros tavaszi kiruccanásokra tökéletes választás.

A városfelfedező kirándulást néhány egyedülálló kiállítással fűszerezi meg a Vác és Környéke TDM.

Sajdik szerint Petőfi – időszaki kiállítás a Sajdik Gyűjteményben: Vác Főterén található állandó kiállítás mintegy 130 eredeti alkotáson keresztül mutatja be Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista eddigi életművét. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan a Pannónia-ház emeletén megnyílt a Sajdik szerint Petőfi című időszaki kiállítás, amely a grafikus könyvillusztrációit mutatja be és május 14-ig látogatható.

„Mindig nyíló virágok” – A pécsi Janus Pannonius Múzeum vendégkiállítása: A főtéri Elefántos házban április 22-től szeptember 30-ig egy ritkán látott, kulturális csemegével várunk. Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia – Zsolnay Vilmos lányai – néprajzi öröksége kerül bemutatásra. A kiállításon látható főkötők motívumai visszatükröződnek a bemutatott Zsolnay kerámiákon, mindezt kiegészítik Zsolnay Júlia festményei.

Memento Mori – Tudtad, hogy hazánkban is láthatsz múmiát? 1994-ben a váci Fehérek templomának helyreállítási munkálatai során egy befalazott kriptát találtak, amely 262 koporsót rejtett. A koporsókban kiszáradva, természetes úton mumifikálódva, díszes halotti öltözetükben megmaradtak a holttestek.

A tárlaton három múmiát is látható, valamint a sírokban talált temetkezési kegytárgyakat és koporsókat.

Még több információ, váci programok, látnivalók: https://visitvac.hu