Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.04.03
Februárban, a Vizes Élőhelyek világnapját ünnepelve a helyiek meghívására Kiskunhalasra látogattunk. ahol turisztikai szakmai nap keretében ismerkedtünk Kiskunhalas múltjával és legújabb fejlesztéseivel.

A nap folyamán megnéztük Bács- Kiskun vármegye egyik legújabb turisztikai fejlesztését a Csetényi Élményparkot is, amelynek18 hektáros területén három tó körül számos izgalmas attrakciót hoztak létre, többek között vízi bivaly rezervátum, víz feletti madársétány, kalandpálya és csónakázó tó várja a látogatókat. Megnéztük a híres Csipkeházat, a Thorma János múzeumot, a Panorámatornyot és a Sáfrik-féle szélmalmot is, amelyet az 1860-as években építettek és amely annak ellenére, hogy ipari műemlék, a napjainkig működő képes, igaz most interaktív múzeumként látogatható,

A napokban pedig új fejleményekről küldött néhány sort a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. képviselője, hatalmas beruházást kezdenek el.

Modern, a 21. század kihívásaihoz alkalmazkodó városközpont kialakítására nyílik mód Kiskunhalason. A TOP PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00014 projekt része a településképi arculat javítása, a rekreációs lehetőségek bővítése, a közlekedés szűk keresztmetszeteinek feloldása, valamint a környezettudatos és hatékony városüzemeltetés feltételeinek megteremtése.

A beruházásra 1 284 000 000 Ft támogatást biztosít az Európai Regionális Fejlesztési Alap. A tervek szerint a fejlesztés 2022. 03. 29. és 2025. 08. 31. között valósul meg.

A fejlesztések a kiskunhalasi Kuruc vitézek terétől a Karacs Teréz utcáig több helyszínen valósulnak meg. A beruházásban érintett a Kuruc sétány és parkoló, a Bocskai udvar, a kutyafuttató, a Bem sétány, a Bercsényi udvar, a Thorma tér és a Gimnázium utca, valamint a Bethlen Gábor és a Szövetség tér, a Dr Nagy Mór parkoló, a Dob utca, az Erzsébet királyné tér és a Karacs Teréz utca.

A beruházásban szerepel a városi közterületek megújítása, zöld- és burkolt felületek korszerűsítése, rekreációs és közösségi céllal parkok, játszóterek, és a kutyafuttató is érintett a fejlesztésben. A projekt tartalmazza továbbá a forgalomcsillapítás érdekében a Gimnázium utca egyirányusítását, a városközpontban egységes utcabútorok kihelyezését, a faállomány ápolását, szükség esetén cseréjét.
Okos elemként két helyszínen okos közterületi fejlesztés, egy okos nyilvános illemhely, a csapadékvíz-elvezető rendszer karbantartását szolgáló kamerarendszer valamint LIDAR szoftver beszerzése valósul meg.

A program több részcélt is megfogalmazott. A belvárosi zöldfelületek és burkolt közterületek rekreációs és közösségi célú megújítása a hatékony vízgazdálkodás elveit szem előtt tartva valósul meg. A városközpont közlekedési és parkolási viszonyainak átalakítása a közterületek jobb kihasználhatóságát és a személygépjármű-forgalom csökkentése érdekét is figyelembe veszi.

Intelligens eszközök alkalmazásával a fejlesztett közterületi funkciók kihasználtságnak és a közterület-fenntartás hatékonyságának fokozása is a célok között szerepel.

Kiskunhalas Város Önkormányzata a lakosság bevonásával készült a programra. Előzetesen kérdőív kitöltésével mérték fel a lakossági igényeket, hogy hol milyen fejlesztéseket szeretnének Kiskunhalas lakói, majd a terveket lakossági fórum keretében ismertették, illetve a körzetek önkormányzati képviselői is tájékoztatták a lakókat az Élhető Kiskunhalas programról és az annak keretében várható fejlesztésekről.
Projektazonosító: TOP PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00014
Kedvezményezett: Kiskunhalas Város Önkormányzata
Támogatási arány: 100%
Támogatási összeg: 1 284 000 000 Ft
Megvalósítás tervezett kezdete és vége: 2022. 03. 29.-2025. 08. 31.

Fotók: Bódi Ágnes