Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.30
Húsz éremmel és három Európa bajnokkal tért haza az ifjúsági és az U23-as Magyar Muaythai válogatott a Törökországban megrendezett Európa-bajnokságról. A fiatalok eredményesen zárták a bajnokságot, hiszen három aranyérmet, hat ezüstérmet, és tizenegy darab bronzérmet sikerült hazahozniuk. Most először került Magyarország az éremtáblázat harmadik fokára.

A Magyar Muaythai Szakszövetség 32 fős delegációval utazott ki a törökországi Európa-bajnokságra, a válogatott utánpótlás és U23-as csapatával. Büszke lehet az ország a fiatal sportolókra, hiszen rendkívül eredményesen zárták a mérkőzéseket, összességében három aranyérmet, öt ezüstérmet, és hat darab bronzérmet sikerült bezsebelniük. Az eredményekkel az összesített éremtáblázat harmadik fokára sikerült felküzdeniük magukat, ezzel történelmet írva a magyar muaythai életében.

Hajós István, a Magyar Muaythai Szakszövetség elnökségi tagja, gazdasági- és kommunikációs vezetője is rendkívül büszke a válogatott sikereire.

„Ebben az erős mezőnyben ilyen sikereket elérni úgy gondolom, hogy hatalmas eredmény. Az a rengeteg befektetett munka végre megtérült, és büszke vagyok arra, hogy mind a 18 év alatti korosztály, mind az U23-as csapat ilyen szépen helytállt, mindenkinek nagyon gratulálok. Jönnek a következő megmérettetések, de most fürdőzünk kicsit az örömben” – mondta a gazdasági- és kommunikációs vezető.

Az U23-as válogatott következő állomása májusi Világbajnokság Bangkokban, azt követően Európa kupa, majd az Ifjúsági Világbajnokság. Az egyik aranyérmes a 15 éves Nyári László lett, aki arról mesélt, hogyan élte meg a felkészülést és a győzelmet.

„A felkészülési időszakban rengeteget edzettem, heti 7-10 alkalommal, de szerencsére nem sérültem le közben. Jelenleg nagyon boldog vagyok, sőt azt érzem ennél boldogabb már nem is lehetnék” – monda az aranyérmes Nyári László. A bajnok azt is elárulta, hogy mi a következő célkitűzése sport karrierjében.

„Szeretnék sok-sok versenyen részt venni tapasztalat szerzés céljából a következő években, és a legfőbb célom az, hogy profi világbajnok váljon belőlem” – tette hozzá László.

Az U23-as kategóriában induló Ladover Bálintnak nem ismeretlen a versenyzés világa, hiszen a most megszerzett Európa-bajnoki aranyérem mellett, már egy világbajnoki címet is a magáénak tudhat. Bálint 2015-ben került a muaythai küzdősport világába, és azóta karrierje felfelé szárnyal.

„Nagyon sokat jelentenek nekem ezek az eredmények, egy pozitív visszajelzés arról, hogy megéri a sok kemény munka, amit beleteszek a mindennapokban. A muaythai pedig úgy érzem örökre egy fontos része lesz az életemnek, most élsportolóként, de a későbbiekben akár edzőként is” – mondta a Világbajnok és Európa-bajnok Ladover Bálint, aki elárulta, a legfőbb célja kijutni az olimpiára.

13 évesen küzdeni a hazáért

A versenykeretben szerepelnek egészen fiatal versenyzők is, akiknek életükben ez a bajnokság volt az első komolyabb megmérettetés. A 13 éves ezüstérmet szerző Hordós Hedvig Henrietta mesélt arról, milyen érzés volt ilyen fiatalon részt venni az Európa-bajnokságon.

„Az egész bajnokság alatt azt éreztem, hogy a hazámért küzdök” -mondta Henrietta, aki 2021-ben a magyar bajnoki címet tudhatta magáénak.

A csapatnak nem volt egyszerű feladata idén, sőt Nagy Balázs, az utánpótlás válogatott csapatkapitánya elmondta, akadtak nehézségek a verseny előtt.

„Ebben az évben egy nagyobb kerettel és egy rendkívül összetartó csapattal sikerült kiállnunk a bajnokságon. Akadt egy kis nehézség, mert több csapattag is lebetegedett a verseny előtt közvetlenül, akiknek bár végül sikerült kiállniuk, mégis úgy gondolom, hogy maradt még egy-két aranyérem a csapatban. A mezőny nagyon erős volt, illetve még azért szoknunk kell ezt az új légkört a fiatalokkal, de büszke vagyok egytől-egyig mindenkire” – fogalmazott Nagy Balázs.

A csapatkapitány azt is elárulta, az idei nyáron két edzőtábort is terveznek, amelyből az egyiket szeretnék nemzetközi szinten megvalósítani. Az utánpótlás csapata legközelebb a szeptemberi Világbajnokságon mérkőzik meg újból, amelyet szintén Törökországban rendeznek meg.
Fotók (forrás: Magyar Muaythai Szakszövetség)