Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.20
Több mint 60 százalékkal nőtt az üres üzlethelyiségek iránti kereslet 2022-ben Bécsben. Vannak olyan kerületek, ahol a kereslet már meghaladja a kínálatot. A 100 négyzetméternél kisebb alapterületű üzlethelyiségek a legnépszerűbbek.

A Bécsi Gazdasági Kamara adatai szerint 2022-ben az azt megelőző évhez képest több mint 60 százalékkal nőtt az üres üzlethelyiségek iránti kereslet. A legtöbben a belső kerületekben kerestek új helyet vállalkozásuknak, a legnépszerűbbek továbbra is Mariahilf és Neubau voltak, valamint a külső kerületek közül Rudolfsheim-Fünfhaus, ahol a Westbahnhof is található. Ezzel szemben a 3. kerületben (Landstraße) a legnehezebb bérlőt találni, ahol nagyon sok a kiadó üzlethelyiség, viszont nagyon gyenge a kereslet. A Bécsi Gazdasági Kamara adataiból az is kiderült, hogy tavaly leggyakrabban a Schwedenplatzon képzelték el új üzletüket a vállalkozó kedvű bécsiek.

A korábbi évek trendjét folytatva tavaly is tovább zsugorodott a keresett üzlelhelyiségek alapterülete: míg
2021-ben a 40 és 140 négyzetméter közötti üzlethelyiségek voltak a népszerűek, addig 2022-ben már a 33 és 89 négyzetméter közöttiek. 2017-ben még átlagosan 267 négyzetméteresek voltak a bérbeadásra kínált üzlethelyiségek. Ennek oka – a magas energiaárak mellett –, hogy egyre több kereskedő értékesíti
egyszerre több csatornán a termékét, vagyis van üzlete és webshopja is.

Szintén az egyre kisebb üzletek irányába mutat, hogy néhány éve véget ért a városszéli bevásárlóközpontok növekedési korszaka. A város és a Gazdasági Kamara elkezdte ugyanis a városban található üzlethelyiségekre helyezni a hangsúlyt és úgy modernizálta, alakította át a helyi bevásárlónegyedeket, hogy azok újra a környék szerves részeivé váljanak. Az itt lévő boltok, üzletek fontos szerepet játszanak a helyi lakosság kiszolgálásában, változatos szolgáltatásokat kínálnak és életet visznek a környékbe.

Ma már az sem ritka, hogy PPP-projektek keretében magánbefektetők is beszállnak a közterületek fejlesztésébe. A Bécsi Gazdasági Kamara 1999 óta támogatja ingyenes tanácsadással és forgalmi adatokkal az üzlethelyiséget keresőket. A „Freie Lokale” (Szabad üzlet) szolgáltatás keretében tavaly 2.500 vállalkozót segítettek az üzlethelyiség-keresésben.

A mintegy négyszáz ingatlanközvetítővel kapcsolatban álló szakértőcsapat ellenőrzi a bérbeadásra kínált üzlethelyiségeket és csak ezt követően rakja fel az ugyanolyan nevet viselő honlapra. Sőt, esetenként még hasznosítási javaslatot is adnak az üzlethelyiségekhez A tanácsadás keretében pedig a leendő bérlők olyan adatokhoz is ingyen hozzájuthatnak mint az üzlethelyiség előtti gyalogosforgalom, a vásárlóerő, az üzlet lehetséges vonzáskörzete vagy a környék lakossága és infrastruktúrája.

Tavaly elsősorban vendéglátáshoz és kereskedelemhez kapcsolatos tevékenységhez kerestek új
üzlethelyiséget a bécsi vállalkozók, befektetők.

Képaláírás és copyright:
Shopping a Mariahilfer Straßen
© Eurocomm-PR/Regina Hügli