Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.18
Márciusban nagy hangsúlyt kap a természet és a természetre való odafigyelés. Ebben a hónapban több olyan világnap is van, ami a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. Ilyen például az energiatakarékosság, az újrahasznosítás vagy éppen a víz világnapja. A hónap utolsó szombatja pedig a Föld órája elnevezésű, világméretű kezdeményezés dátuma.

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Ma már a fogyasztói piac legtöbb szegmensében találkozunk környezetvédelmi szempontokkal, kezdve az élelmiszerekkel egészen a tisztítószereken át a szépségipari termékekig. A fenntarthatóság, az
újrahasznosítás, vagy éppen a megújuló energia használata aktuális kérdés a legtöbb vállalkozás és iparág
tekintetében. Márciusban különösen nagy figyelem kerül erre a témakörre köszönhetően a hónapban lévő
világnapoknak, kiemelt rendezvényeknek, mint az újrahasznosítás, az energiatakarékosság világnapja vagy
éppen a Föld órája kezdeményezés.

A borászat-szőlészet nagy múltra visszatekintő tevékenység. Azokról, akik ezzel foglalkoznak mindig is azt
tartottak, hogy a természettel nagy összhangban végzik feladatukat. De vajon milyen fenntarthatósági,
környezettudatossági szempontok tudnak megjelenni egy mai borászat életében?

„A Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakának elvégzése után Új-Zélandon töltöttem hónapokat, hogy megismerjem az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Jó volt látni már akkor, mennyire modern
módon közelítenek ehhez a területhez. Így nem meglepő, hogy Új-Zéland élen jár a környezettudatos és
fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén is. Az ágazat 2022-es fenntarthatósági jelentésében lévő adatok szerint az új-zélandi szőlő- és borágazat 96%-a minősítetten fenntartható termelést folytat, és a borászatok 10%-a rendelkezik biotanúsítvánnyal. Az új-zélandi borágazat célja, hogy 2050-re széndioxid-semlegessé tegye tevékenységét” – magyarázza Benesch Antal főborász.

A szakember szerint számos lehetőség nyílik egy hazai gazdaság, pincészet esetében is a környezettudatos szemlélet beépítésére a mindennapokban, ezek közül többet ők is alkalmaznak a Veszprémi Érseki Pincészetnél.

Igyekszünk odafigyelni a talaj igényeire, minőségére. Például kevesebb talajba felszívódó szert használunk, és nem alkalmazunk gyomirtót sem. Ezen felül esővíz gyűjtő helyeket alakítottunk ki, hogy a permetezés során is egyre kevesebb csapvizet használjunk, ehelyett esővizet tudjunk igénybe venni. Az Érseki Pincészetnél mintegy 750 éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A borászat két szőlőbirtokán – Mindszentkállán és Felsőörsön – az élővilág megóvása is fontos szerepet játszik. Madárodúkat és méhkaptárokat helyeztünk ki annak érdekében, hogy növeljük a biodiverzitás védelmét –
teszi hozzá a főborász. Benesch Antal kitért arra is, hogy a csomagolás, palackozás során is igyekeznek
környezettudatossági szempontokat alkalmazni.

„Borainkon újrahasznosított alumínium csavarzárat használunk a parafa dugó helyett, ezzel is védve a
környezetet. A palackjaink könnyített üvegből készülnek a szállítási teher csökkentése végett, illetve a
szénlábnyom csökkentése érdekében. Továbbá célunk, hogy a borcímkék és a borok csomagolása (kartonok) esetében átálljunk újrahasznosított papír használatára” – egészítette ki a szakember.

A Veszprémi Érseki Pincészetről
Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje a Veszprémi Püspökség). Az Érseki Pincészet mai napig két, saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken a Káli medencében található Mindszentkállán – folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borkészítés a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve történik. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal.

Benyovszky Ádám Barnabás

Forrás: Veszprémi Érseki Pincészet