Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.07

Anomáliákkal teli tél Ausztriában, mi lesz veled Fertő-tó? A meteorológiai feljegyzések 265 éves ausztriai történetében a mögöttünk hagyott tél volt minden idők hatodik legmelegebb tele – olvasható ki az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) friss jelentéséből, amelyre a GD Consulting. hivatkozik.

. A hegyekben 1,2 fokkal, az 1000 méternél alacsonyabban fekvő teleüléseken pedig 1,6 fokkal magasabb volt a napi átlaghőmérséklet az elmúlt hónapokban, mint az elmúlt 20 éves átlagérték. Még nagyobb az eltérés, ha ennél hosszabb időintervallumban vizsgáljuk az adatokat (+2,8 fok az 1960 és 1990 közötti időszakhoz hasonlítva.)

Azidei tél egyszerűen túl meleg, túl száraz volt, összességében túl kevés hó esett” – vonja le a mindannyiunk számára kézzelfogható tanulságokat a Kurier napilap aktuális körképe. Ausztria egészében a 2022/23-as év telén a sok éves átlagnál 15-75 százalékkal kevesebb hó esett, jóllehet a hómennyiség területi elosztását is nagy szélsőségek jellemezték. Miközben Tirol tartomány északi részén 40 százalékkal maradt el a hómennyiség az ilyenkor szokásostól, Bécsben viszont a sokéves átlagnál 3 százalékkal több hó esett.

A Bécs környékén található Bécsújhely és Alsó-Ausztria egyes területei pedig az elmúlt hónapok csapadékmennyisége alapján Ausztria legszárazabb területének minősülnek. Nem véletlen, hogy ismét fellángolt a vita a Fertő-tó vízutánpótlásának szükségessége körül. Az elmúlt évben a Fertő-tavon 1965 óta nem regisztrált alacsony vízállást mértek. A jelenlegei vízszint 21 centiméterrel már most elmarad a tavaly ilyenkor mért vízálláshoz képest, amely nem sok jót vetít előre azok számára, akik nyáron vizes élményeket keresnének a tó körül.

Burgenland tartományi vezetése alternatív megoldásokat keres a helyzet rendezése érdekében, így egyik lehetséges opció a Duna magyarországi szakaszából való vízpótlás. A környezetvédők is megosztottak abban, hogy a szikes tónak valóban jót tenne-e hosszú távon a „külsős” vízpótlás, vagy hozzá kell szokni ahhoz, amely egyébkén a szikes tavak jellegzetessége, hogy időről-időre teljesen kiszáradnak.

Vélhetőleg sok víz lefolyok még a Dunán, mire pont kerülhet a vita végére és megnyugtató megoldást sikerül találni a környezeti kihívásokra. (GD Consulting)