Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.03.03
A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában márciusban két önálló kiállítás nyílik. Ilona Keserü Ilona festőművész, professor emerita által alapított Színerő szimpózium legutóbbi alkotásai mellett Anna Mark lenyűgöző világába tekinthetünk be. Nőnap alkalmából március 8- án tematikus séta indul, amely pécsi női képzőművészek kiállításait mutatja be.

A Színerő – Léptékváltás szimpóziumot Ilona Keserü Ilona festőművész, professor emerita, a Művészeti Kar egyik alapító tagjának kezdeményezésére rendezték meg először a 2006/2007-es egyetemi tanévben. A program a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola kurzusaként a Zsolnay Gyár használaton kívüli belső ipari tereiben zajlott, és idővel jelentős szimpóziummá fejlődött.

Több évi szünet után 2022. május 16. és május 29. között, a Művészeti Kar jubileumának alkalmából rendezte meg a kar Festészet Tanszéke újra az eseményt, immáron tizedik alkalommal. A szimpóziumon táblaképnél nagyobb léptékű, sík- vagy térbeli, festészeti technológiákkal készítették alkotásaikat a résztevők. Összesen 24 meghívott magyar és külföldi művész vett részt az eseményen, közülük többen a Művészeti Kar jelenlegi oktatói és doktorandusz hallgatói. A szimpóziumon készült alkotásokból rendezett kiállítás 2023. március 2. és április 2. között tekinthető meg Pécsen az m21 Galériában.

Kiállító alkotók:
Ádám Zoltán, Stefan Balázs, Benyovszky-Szűcs Domonkos, Bóbics Diána, Bullás József, Ernszt András, Fejős Miklós, Gnándt Ferenc, Mihai Gules, Hegyi Csaba, Hegyvári Dávid Péter, Horgas Karina, Kováts Nikoletta, Losonczy István, Nemes Csaba, Nyilas Márta, Paragi Éva, Poroszlai Eszter, Somody Péter, Tayler Patrick Nicholas, Varga Rita, Varga Tünde, Vető Orsolya Lia, Ljubomir Vučinić

Az árnyékkal rajzoló nő
„Reliefjeimen az árnyékkal rajzolok” – mondja Anna Mark, és így igaz. Alkotásain napszaktól függően „lenyomatot hagy” a fény erősségé és iránya, ezáltal változik maga a kép is. A jelenleg Párizsban élő művész munkái reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki. Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, melyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása. Művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik. 1964 óta számos helyen állították ki munkáit, köztük Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Svájcban és Magyarországon.

Az m21 Galéria kiállítása a szentendrei Ferenczy Múzeumban 2022-ben megvalósult Árnyékok és jelek című kiállítás pécsi bemutatója, amelynek keretében 75 eredeti alkotást láthat a közönség. A kiállításon látható portréfilmben közvetlen közelről ismerkedhetünk meg a képek alkotójával és kivételes életútjával. A kiállítás kurátora Kígyós Fruzsina.
Megtekinthető: 2023. március 9. és április 16. között az m21 Galériában.

Párbeszédek – nőnapi séta pécsi női képzőművészek kiállításain

Februárban öt kiállítás nyílt Pécsett, ahol kizárólag női alkotók munkái láthatók. A március 8-ai nőnap kiváló apropót ad arra, hogy minél többen megismerhessék ezeket az alkotásokat. A tematikus séta résztvevői a műfajok érdekes sokféleségével találkozhatnak, miközben az alkotók rendhagyó párbeszédét is meghallgathatják.
Részletek és további programok: https://www.pecsigaleriak.hu/