Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.02.13
Február 23-26. között rendezik idén a 45. Utazás Kiállítást, valamint vele egy időben a 31. Budapest Boat Show-t a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a Balaton körüli kerékpáros turizmus, egy különleges tesztpálya, a megújult Városliget és az egzotikus Madagaszkár lesz a középpontban.

34 ország több, mint 100 kiállítója lesz jelen az idei Utazás Kiállításon, amelyet a Hungexpo legnagyobb, A pavilonjában rendeznek február 23-26. között. A számos desztináció közül kiemelkedik a két díszvendég, melyek közül a belföldi ezúttal a BalatonBike365- Bringázz egész évben a Balaton környékén!* A külföldi díszvendég pedig Madagaszkár.

A kiállítás kulturális díszvendége a Liget Budapest Projekt*. A 20 ezer négyzetméteres pavilonban számos utazáshoz kapcsolódó érdekesség kap helyet, köztük a most először létrehozott fesztivál sziget, amelyen több hazai fesztivál (Balaton Sound, Sziget Fesztivál, Gourmet, Művészetek Völgye, Gyerek Sziget, Kerekdomb Fesztivál) is bemutatkozik.

Idén is az aktív turizmus, ezen belül pedig az elektromos kerékpározás lesz a fókuszban. A látogatóknak lehetőségük nyílik kipróbálni a csaknem 100 E-Bike-ot egy külön erre a célra épített 3000 négyzetméteres pályán, az E-Bike Test & Show keretein belül. A kiállításon a hazai kerékpármárkák képviselőinek szinte teljes palettája részt vesz. A tesztpálya az Utazás kiállítás teljes nyitvatartási idejében üzemel, és ingyenesen kipróbálható, a kerékpárok használatához a kiállítók bukósisakokat is biztosítanak.

Az Utazás Kiállításnak immár évek óta hagyományos programja a Blogger Találkozó, ahol ismert hazai utazók mesélnek élményeikről, tapasztalataikról és adnak hasznos tippeket. Középpontban a fenntartható utazás. Ismét az Utazás kiállítás ad otthont a Járatlan Utakon Fesztiválnak, az egzotikus országok iránt érdeklődőket pedig az Afrika Expo Budapest várja, mely Közép-Kelet Európa legjelentősebb Afrika tematikus fóruma.

A lakókocsizás és lakóautózás legnagyobb hazai eseménye, a Karaván Szalon, újra az Utazás kiállításon várja a látogatókat. Az esemény évről-évre erősödik, idén már 20 kiállító 45 járművel mutatkozik be közel 2.000 négyzetméter területen.

Az Utazás Kiállításon rendezik az Egészségturizmus – fenntartható fejlődés című szakmai konferenciát, melynek moderátora dr. Szegedi Andrea turisztikai szakértő. A konferencia célja, hogy átfogó képet adjon a nemzetközi és a hazai trendekről és tendenciákról az egészségturizmusban; jó gyakorlatokat mutasson be a fenntartható energiahatékonyságra és fejlesztésekre.

Az Utazás kiállítás nagyszínpadán idén is számos zenés-táncos előadás, illetve különböző országok bemutatói várják az érdeklődőket.

BalatonBike365- Bringázz egész évben a Balaton környékén avagy: a Balaton, ahogy eddig nem ismerted

A 45. alkalommal megrendezett Utazás Kiállítás látogatói a belföldi díszvendégként bemutatkozó BalatonBike365 és partnerei közös, beach bár stílusú, interaktív elemeket is tartalmazó standján kóstolhatnak bele a hamisítatlan balatoni bringás életérzésbe.

A BalatonBike365 teljeskörű információt nyújt és szolgáltatásokat ajánl a Balatont és környékét kerékpárral felfedezni vágyók számára. A desztináció egyedülálló tájjal, az ország teljes szálláshely-kapacitásának negyedével, több száz különleges kulináris élményt ígérő vendéglátóhellyel és borászattal, fürdőkkel és strandokkal, megannyi fesztivállal, kulturális eseménnyel várja a látogatókat, egész évben.

A térséget felfedezni bringával a legnagyobb élmény – az autónál lassabban, a gyaloglásnál gyorsabban. Ezt támogatja a http://balatonbike365.hu weboldal és a BB365 mobil applikáció, melyek a Balaton turisztikai térségébe kalauzolnak bennünket, méghozzá biciklivel, az év 365 napján. A website a desztináció turisztikai értékeinek bemutatásán túl megkönnyíti az útvonaltervezést, az eligazodást és a keresést a gazdag turisztikai kínálatot alkotó szolgáltatások és vonzerők között.

Az applikáció az 1000 kilométernyi kijelölt és kitáblázott kerékpáros útvonalon, a 70 különböző nehézségű tematikus túrán túl 30 kategóriában 3600 szolgáltatót és 1000 ingyenesen látogatható attrakciót ajánl, és segíti a navigációt a terepen. A BalatonBike365 szolgáltatások körében a kitáblázott túraútvonalak mentén fedett kerékpáros pihenőhelyek, térképek, szervizoszlopok várják a bringásokat, továbbá felkészült és készséges kollégák a három kerékpáros szolgáltatóközpontban: Balatonfüreden, Balatonföldváron és Keszthelyen. Ezek tökéletesen felszerelt eszközparkkal, teljeskörű kerékpáros szolgáltatásokkal várják a vendégeket.

A standon lehetőség lesz megismerni a térséget behálózó kerékpáros útvonalakat, szolgáltatásokat, találkozni a szolgáltató partnerekkel, interaktív verseny keretében próbára tenni biciklis tudásunkat, megismerni a BB365 kerékpáros központok által kínált szolgáltatásokat és magukat a bérlehető
bicikliket.

A BalatonBike365 célja a Balaton és ezen belül a balatoni kerékpáros útvonalak és egyéb szolgáltatások promotálása és fejlesztése, ennek révén a tóparttól távolabb eső települések, szolgáltatók bekapcsolása a kerékpáros turizmus vérkeringésébe.

További információ: https://www.balatonbike365.hu/

**Madagaszkár, a kincs


A Madagaszkári Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (ONTM) és annak Idegenforgalmi Minisztériuma által képviselt madagaszkári úti cél abban a nagy megtiszteltetésben részesül, hogy a 2023. február 23-24-25-26-án Budapesten megrendezésre kerülő Utazás kiállítás 45. kiadásának díszvendége lehet.

Madagaszkár egy 150 négyzetméteres területen felállított standdal lesz jelen ezen a kiállításon, amely gazdag dokumentációval látja el látogatóit a szigeten gyakorolható tevékenységekről. A piac szakemberei is kéznél lesznek, hogy a legjobban adaptált turisztikai ajánlatokat javasolják. Egy népművész a szigetről az esemény során végig animálja a színpadot és a standot, ami egyben lehetőség lesz arra is, hogy kulturális és kulináris animációkon keresztül kiemeljék a madagaszkári konyha kultúráját és gazdagságát. A Forbes magazin szerint Madagaszkár többször is az Indiai-óceán legjobb úti céljai közé tartozott, és a 2023-as évben sem szabad kihagyni.

A tömegturizmustól még mindig megőrzött kincses sziget tökéletes hely a természet élvezetére, köszönhetően a nemzeti parkokból, különleges rezervátumokból és integrált természetvédelmi területekből álló védett területeknek. Valójában a bolygó növény- és állatfajainak 5% -a csak Madagaszkáron található, ami a világ egyik fő biodiverzitási pontjává teszi. Madagaszkár meglepetés úti cél, amelyet nem szabad kihagyni Kelet-Közép-Európa legfontosabb turisztikai eseményén.

Madagaszkár részvétele ezen a kiállításon része annak a stratégiának, amivel új piacokat hódíthat meg, beleértve Magyarországot is, amely a 2023-as év kiemelt piacai közé tartozik.

Madagaszkár számokban: 1.600 km északtól délig, 4.800 km partvonal, A világ 2. legnagyobb korallzátonya, 6 endemikus majomkenyérfa fajta a világon létező 8-ból, 294 madárfaj, Több mint 1 000 orchidea fajta, Körülbelül 100 lemúrfaj.

***A Liget Budapest Projekt

 „A fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Liget Budapest Projekt – a jubileumhoz méltóan – történetének eddigi legsikeresebb évét zárta az elmúlt esztendőben. Két, zászlóshajó vállalásunkat is teljesítettük, két, az ország kulturális és turisztikai életét évtizedekre meghatározó kulturális funkciójú landmark épülettel gazdagítottuk a nemzetet. Tavaly év elején megnyílt – a hazánkban az év emberének választott – japán Sou Fujimoto által tervezett, világszínvonalú Magyar Zene Háza, majd pedig átadhattuk a közönségnek a Néprajzi Múzeum páratlan gyűjteményének otthont adó, új épületét.  

Ezzel a Magyarország történetében egyedülálló projekt megvalósításának félidejéhez értünk, melynek eredményei már jól láthatók: az említett két intézmény mellett már korábban átadtuk az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK), megújult a Szépműv szeti Múzeum, a komáromi Csillagerőd, a Millennium Háza s természetesen maga a Liget is: új játszóterekkel,sportpályákkal, a Múzeum Mélygarázzsal, a Promenáddal, a Vakok Kertjével, a Mőcsényi Mihály Botanikus Kerttel. Az új fejlesztések népszerűsége minden korábbi várakozást felülmúlt, az elmúlt két évben csaknem ötmillió látogató vette birtokba azokat. A folytatásban pedig a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által jegyzett Új Nemzeti Galéria felépítésével teljeskörűen megvalósul a Liget Budapest programja, melynek köszönhetően a 21. századi módon megújult és kibővült kulturális negyed egy kiemelt helyet és vonzerőt fog biztosítani a magyar főváros számára az európai kulturális és turisztikai térképen.”
(Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója)

Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a 31. Budapest Boat Show idén 10.000 négyzetméteren, 60 kiállítóval, csaknem 100 hajóval és 70 márkával várja a látogatókat a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ G pavilonjában.

A kiállítás díszvendége a Duna, a középpontban pedig a dunai hajózási lehetőségek, ezen belül is a DUNAPP!. A hiánypótló megoldásként fejlesztett alkalmazás sokoldalú szolgáltatásaival segíti a hajósokat és a szárazföldön közlekedőket. A kiállításra érkezők nemcsak megtekinthetik, hanem be is járhatják a motoros és elektromos hajók nagy részét, válogathatnak a hajózáshoz kapcsolódó felszerelések, szolgáltatások, ruházatok közül, és beszerezhetik a különböző vízi sportokhoz szükséges eszközöket is.

A Budapest Boat Show ezúttal is nagy hangsúlyt fektet a legfrissebb innováció bemutatására: ezért tizedik alkalommal hirdette meg Újdonság Pályázatát, amelynek köszönhetően az elmúlt évben vízre került fejlesztések egy helyen lesznek megtekinthetők.

A Budapest Boat Show fontos hajós találkozóhelyként a bemutatkozó cégek mellett színes programkínálattal várja mind a szakmai mind a nagyközönséget. A színpadon szó lesz az a tengeri vitorlásoktatás kihívásairól, Rakonczay Gábor expedícióinak beszámolóiról, Kemény Dénes izgalmas történeteiről. Emellett az amatőr hajóépítők közösségének munkájába is betekintést nyerhetnek az
érdeklődők.
A kiállítás stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség, és Balaton Boat Show, szakmai védnöke a Hajóipari Vállalkozók Egylete, autós partnere pedig az Audi. A kiállítás programjairól részletesen itt tájékozódhat.

Nyereményjáték az Utazáson!

Az Utazás és a Budapest Boat Show látogatói belépőjegyük mellé ezúttal is egy nyereményszelvényt kapnak. Ugyanezek a szelvények a kiállítás területén elhelyezett nyereménypontokon is elérhetők lesznek. A rajtuk szereplő kérdésekre helyesen válaszolók között nyereményeket sorsolunk ki. Az idén rekord számú felajánlás érkezett, köztük utazás, szállás és programlehetőségek.

Általános tudnivalók

Helyszín
HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ (H-1101 Budapest,
Albertirsai út 10.) Bejárat: I. és III. kapu
Nyitvatartás

  1. február 23-26.
    Csütörtök: 10:00-18:00
    Péntek: 10:00-18:00
    Szombat: 10:00-18:00
    Vasárnap: 10:00-17:00
    A sajtó munkatársai az 1. Épület előtti sajtóparkolóban hagyhatják
    járműveiket. Sajtóakkreditáció a Fogadócsarnokban elhelyezett
    Sajtóközpontban.
    A KIÁLLÍTÁSRA SZÉP KÁRTYÁVAL IS MEGVÁSÁROLHATÓK A BELÉPŐK!