Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.02.04
A turisták körében népszerű erdélyi város, Brassó belvárosát egy Európai uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra, ezzel visszafoglalva a közterületet a vendéglátósoktól - jelentette be csütörtökön a polgármester.

Allen Coliban Facebook-oldalán azt írta, hogy ebben nyolc európai nagyváros vesz részt, Brassó mellett többek között Lisszabon, Nicosia, Belfast és Genova. Az uniós finanszírozású projekt célja úgy éleszteni újra az európai történelmi belvárosokat, hogy megőrizzék kulturális értékeiket, és a lehető legkevésbé avatkozzanak be a környezetbe, a helyiek életébe.

Kidolgoztak a belvárosban teraszokat működtető vendéglátósok számára egy útmutatót is, hogy a közterület minél kisebb részét használhassák kereskedelmi tevékenységre. “A brassóiak, a járókelők érdekeit kell első helyre helyeznünk” – indokolta az útmutató szükségességét Allen Coliban, utalva arra, hogy a sétálóövezetben egyre nagyobb a teraszok térfoglalása.

Szerinte a városvezetés több teret biztosítana kikapcsolódásra, sétára és pihenésre a helyieknek, ezért a Tanácstérre és a környező sétálóutcákra új köztéri padokat, utcai bútorzatot helyeznek ki.

A kereskedelmi egységek teraszai az útmutató szerint 55 százalékkal több helyet foglalnak el a közterületből, mint amennyit a polgármesteri hivatal engedélyezett számukra. Az új pihenőhelyek előnyt élveznek majd, ezért olyan asztalok, székek, napernyők használatát javasolják, melyek kisebb helyet foglalnak, tiltják a térelválasztók, a menüt tartó nagy méretű állványok használatát. A bútorzat színére is javaslatot tesznek, fekete vagy olívazöld lehet.

A tavasztól érvényes új szabályokat pénteken a vendéglátósokkal is ismertetik, akik közül tavaly többen tiltakoztak, mivel a járvány időszakában megszokott gyakorlattal ellentétben novemberben be kellett zárniuk a teraszokat.

Brassó megye Románia egyik leglátogatottabb régiója, 2021-ben Bukarestet is megelőzve második helyen végzett a turisták száma alapján összeállított országos rangsorban több mint egymillió vendéggel.

Brassó városa és a hegyvidéki üdülők is sok látogatót vonzanak, a megyeszékhely látványosságát, a Fekete templomot ezrek keresik fel. (Forrás MTI)