Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.02.04
Uniós forrásból szépült meg Bodrogkeresztúr, mintegy 1,6 milliárd forintos fejlesztés valósult meg. Többek között tematikus borsétányt alakítottak ki a korábban elhanyagolt pincesorból, zenepavilont építettek, új kilátópont létesült, és megújult a település több utcájának burkolata és elkészült egy, a látogatókat segítő és tájékoztató integrált turisztikai rendszer is, amely weben és applikációként is elérhető. A község turisztikai attraktivitásának fejlesztéséről és hosszútávú hatásairól a GINOP-projekt (Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) zárása alkalmából a település faluházában számoltak be.

A község polgármesterének, Rozgonyi Istvánnak könnyű dolga volt, amikor elsorolta a fejlesztéseket, hiszen szinte mindenhol ott volt, és látta, mint változik a község arculata és lesz egyre jobban turistabarát. Az eredményekre építő további fejlesztések pedig már csak arra várnak, hogy eldördüljön a startpisztoly – a településvezető asztalán már ott vannak a tervek.

A kormánybiztos és a polgármester

A projektbemutatón Nagy Júlia turisztikai szakértő, a Innotime Hungary Kft ügyvezetője azzal indította mondanivalóját, hogy amikor egy turisztikai beruházásról van szó, a szalag elvágása után az a legnagyobb kérdés, hogyan fog működni, lesz-e elég vendég, hosszú távon hogyan fogja tudni segíteni az adott terület gazdaságát, turizmusát.

A tájékoztatóra elhangzott, hogy a község kiemelkedő szerepet játszott a Tokaji Borvidék életében, évszázadokon keresztül a borvidék piaccal és vásárjoggal rendelkező mezővárosa volt. A Tokaji Történelmi Borvidék 27 települését 2002-ben az UNESCO felvette a világörökségek listájára kultúrtáj kategóriában.

A most megvalósuló projekt célja, hogy Bodrogkeresztúron a már meglévő attrakcióit fejlesszék, új turistavonzó fejlesztések valósuljanak meg, és ezekkel együtt növekedjen a település és Tokaji borvidék turisztikai vonzereje.

Itt víziparadicsom lesz – mutatja a polgármester

 Az eredményeket sorolva megtudtuk, hogy a közvilágítási oszlopokat kicserélték, energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel és a légvezetékeket kiváltották földkábelekkel, ami környezetvédelmi célokat is szolgált. Néhány éve a település főutcáját még légkábelek csúfították el, amelyek a térség madaraira folyamatos veszélyt jelentettek, a Bodrog közelsége miatt Bodrogkeresztúr ugyanis a gólyák népszerű élőhelye. Pár éve emiatt pusztult el Bodrogkeresztúr egyik szimbóluma, Fülöp, a gólya is, aki télen-nyáron hűséges maradt a településhez, így ez a beruházás egyszerre szolgált természetvédelmi, gazdasági és turisztikai célokat is – hiszen a beruházásnak köszönhetően Bodrogkeresztúr értékei jól fotózhatóvá váltak.

A Hét vezér parknál közvetlen, kiépített kapcsolat jött létre a Bodrog-parttal, ahol “lapátos” megállóhely készült egy úszó stéggel, és élővilágot ismertető információs táblával. A megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében bővült a parkolókapacitás is, 40 új parkolóhely létesült.

Elkészült egy integrált tájékoztató rendszer, amely webes felületen és mobilapplikáció keretében is elérhető. A turisztikai információs rendszer audioguide-ként is működik, öt nyelven, magyarul, lengyelül, franciául, szlovákul és angolul tájékoztatja a vendégeket a település legfőbb látnivalóiról. A GPS-alapú alkalmazás egyaránt használható az autóbuszos túrákon és a gyalogos településfelfedezés során – mondta Nagy Júlia.

Új kilátópont született, amely az érintetlen természetbe nyújt bepillantást. Új külsőt kapott a 230 éves református templom, valamint megújult a templomkert és a parókiaudvar, amelyek kulturális és egyházi célú eseményeknek és programoknak biztosítanak majd helyszínt. A templom különlegessége, hogy az épület hajópadlása évtizedek óta két fokozottan védett denevérfaj nyári szálláshelye. Több mint 2000 csonkafülű és nagy patkósdenevér talál itt menedéket a nyári hónapokban.

A projektgazda három elektromos kisbuszt szerzett be, amelyekkel környezettudatos módon fedezhetik fel a település, illetve a szűkebb térség legizgalmasabb látványosságait a vendégek.

Szerencsések voltunk, mert az ünnepség után a polgármester kalauzolásával nézhettük meg a község látványosságait és hallhattunk az előttük álló feladatokról. Ki ismerhetné jobban az eredményeket és a tennivalókat, ha nem a község első embere, akik itt nőtt fel, szinte minden bokrot ismer? Aki sokat evezett gyerekként a Bodrogon, és szinte a partján nőtt fel, az tudja csak igazán elképzelni milyen nagy vízi élet lesz a Bodrogkeresztúron. Erről már konkrét elképzelései vannak Rozgonyi Istvánnak.

Amikor bemutatta a leendő Bodrog-parti sétány helyét, elmondta, hogy ide szerinte nem is sok pénz kell, inkább munkáskéz. El is hisszük neki, hogy a most gazos, elhanyagolt területen kiköthetnek majd a kenuk, kajakok. Egy mocsaras, lápos területen több mint egykilométeres kajak-kenu versenypályát is elképzelt, persze ehhez a víziójához már azért kell pénz. De ahogy őt ismerik, már azt is sejtik, hogy meg is fog valósulni, s talán még a négycsillagos hotel is, amelyet elképzelt..

Ellátogattunk a település történelmi emlékeit bemutató Keresztúri Kincsestárba is, ahol a település értékere fókuszáló, megújult kiállítás várja a látogatókat. Az öt nyelvű audioguide, ahol el is olvashatjuk vagy meg is hallgathatjuk a tárlatvezetést, valamint a mozgáskorlátozott lift pedig teljes körű akadálymentesítést kínál az ide látogatóknak.

Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft ügyvezetője

Tokajból a 38-as sz., Szerencs felől a 37-es sz. főútvonalon érkezünk Bodrogkeresztúrba. Vonattal a Miskolc – Szerencs – Sátoraljaújhely vonalon juthatunk el a közel ezer fős településre, amely napról napra szépül.