Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2023.01.31

Történelmi bemutató repülést végzett az Emirates egy Boeing 777-300ER repülőgéppel, amelynek egyik hajtóműve 100 százalékban fenntartható üzemanyagot használt. Az óriásgép a Dubaji Nemzetközi Repülőtérről (DXB) szállt fel, Fali Vajifdar kapitány és Khalid Nasser Akram kapitány irányításával, és több mint egy órán át repült Dubaj partjai felett.

A sikeres bemutató repülés jelentőségét növeli, hogy elősegíti egy általános, a fenntartható üzemanyagokra vonatkozó iparági szabvány kidolgozását, illetve, hogy ezeket az üzemanyagokat kereskedelmi használatra is engedélyezzék. Jelenleg a fenntartható üzemanyag aránya legfeljebb 50 százalék lehet a repülőgépekben használt üzemanyag-keverékekben.

Az Emirates és partnerei – a GE Aerospace, Boeing, Honeywell, Neste és a Virent – olyan fenntartható üzemanyagot fejlesztettek ki, amely nagyban hasonlít a hagyományos repülőgép-üzemanyag tulajdonságaira.

Több laboratóriumi vizsgálat és szigorú kísérletek után jutottak el egy olyan keverési arányhoz, amely rendelkezik a kívánt tulajdonságokkal. Tizennyolc tonna fenntartható üzemanyagot állítottak elő a különleges eljárással, amelyet a bemutató repülés során a Boeing óriásgép egyik, GE90 típusú hajtóművébe töltöttek, a másik hajtóművet pedig hagyományos sugárhajtómű-üzemanyaggal látták el. (forrás: azutazo.hu)