Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.01.25
Istenpártiak és emberszeretők vagyunk, Krisztus követségében járunk - mondta Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa a január 24-én megtartott sajtótájékoztatón, melyet abból az alkalomból tartottak, hogy elkezdődtek az előkészületek az alapításának 975. évfordulóját ünneplő Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián.

Ez nem a templom korát jelzi, hanem azt, hogy itt a Duna partján 1048 óta létezik itt folyamatosan keresztény közösség, “élő kövekből felépült élő szentély, ahol az Isten közöttünk van”. – hangsúlyozta Osztie Zoltán plébános.

Az 1048-ban alapított plébánia korábbi bélyegzőjének töredék lenyomatai is őrzik annak az emlékét, hogy már 975 éve keresztény közösség létezik Pesten, a Duna folyam bal partján.

Közösségük ebben az évben az alapítás mellett megemlékezik arról is, hogy a templom főoltára 1948-ban készült el, valamint szintén 75 esztendeje hangzott el ott Mindszenty József bíboros beszéde. A bíboros akkor úgy fogalmazott, ez a közösség “elbeszél, tanít és végül elvezet az örök élet felé” – idézte fel Osztie Zoltán.

A plébános a tanítással kapcsolatban kiemelte: mindenre megvan a válasz az egyházban, a társadalom összes mai kérdésére. “Egy istentelenné lett világban, amely megtagadja keresztény gyökereit, mi vagyunk a remény letéteményesei, istenpártiak és emberszeretők vagyunk, a jövőbe tekintünk, Krisztus követségében járunk” – fogalmazott Osztie Zoltán.

 Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Liszt-kutató, a templom zeneigazgatója kifejtette: a főplébánia zenei múltjához méltó, színes ünnepi programokat igyekezett összeállítani, úgy, hogy azok minél szélesebb kört tudjanak megszólítani. Gizella néven komponált egyszólami orgonakíséretes miséjét a templomi kórus már megtanulta, és tervei szerint a hívek is megtanulják. Két ünnepélyesebb változatait is megkomponálta a Gizella-misének, melyeket Húsvétkor és augusztus 15-én adnak elő. Az emlékév kapcsán egyedülállóan kilenc tematikus koncerten felcsendül a Liszt-életmű.

Aranyossy Mihály turizmusért és kulturális eseményekért felelős helyettes gondnok arról beszélt, hogy a Nyitott kapuk és a nyitott szívek temploma emlékévének eseményei három mérföldkő köré csoportosulnak: a Molnár C. Pál által alkotott főoltárt a festő születésnapján, április 28-án ünneplik tárlatvezetéssel, majd a 975 éves plébánia csúcspontja a négynapos búcsú lesz, amely augusztus 12-től 15-ig tart. Mindszenty József bíboros beszédét pedig november 3-án idézik fel, amely a tavalyelőtt felújított szószékról hangzik majd el. Ígéretet kaptak arra, hogy itt lesz az a főpásztori bot, amely 1948-ban akkor Mindszenty bíboros kezében volt.

Nagycsaládos közösségi programjaként említette,hogy májusban sörmegáldást terveznek Szent Flórián szobránál. Gondolnak a jövőre is, a fiatalok számára video-pályázatot is hidetnek, amelytől azt várják, hogy elmondják számukra mit jelent a templom, mit jelent egy plébánia közösséghez tartozni.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia 2023-ban nagyszabású, és emlékezetes eseményekkel kívánja megünnepelni ezeket az évfordulókat. Szerveznek számos előadást, zarándoklatot és lelkigyakorlatot, orgonafelvételeket adnak ki CD-n, lesz jótékonysági hangverseny az energiaválság károsultjaiért, lesz filmvetítés, valamint könyvbemutató, emlékplakett és emlékzászló is.

A zarándokokat és látogatókat emlékbélyegzéssel, új képeslapokkal, emléklappal, 8 nyelvű kiadvánnyal várják a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

www.belvarosiplebania.hu

www.facebook.com/belvarosiplebaniatemplom