Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.01.23

A névválasztásra a látogatók segítségét kérték a Nyíregyházi Állatpark dolgozói, akik a közösségi oldalunkon javasolhattak nevet. Néhány kitétel volt csupán, a gondozók mindenképpen tekintélyt parancsoló, ázsiai nevet szerettek volna adni az állatnak.

A kis egyszarvúnak igen népes rajongótábora van, hiszen több mint 300 névjavaslatot kapttak. Érkeztek mosolyt fakasztó nevek mint a Nud-Lee , a Bingó vagy a Dezső, de a gondozó végül az ázsiai AMAN nevet választották, melynek a jelentése BÉKE.

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban szaporodó indiai orrszarvú csapat jelenleg 3 ivarérett állatból áll, melyek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében kerültek Nyíregyházára.

A 2 és fél hónapja született  kis indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) születése hatalmas zoológiai siker, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó, magányos életmódú állatokat.

A jelenleg közel 150 kilogrammos utód mindennapjait és gyarapodását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik parkunk szakemberei, aki a naponta elfogyasztott 20-30 liternyi anyatejnek köszönhetően naponta 1-2 kg-ot gyarapszik és ivarérett korában testtömege elérheti majd akár a 3 tonnát is.