Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2023.01.12
Horgászok találtak arra a két emberre, akik három napig az óceánon sodródtak az ausztráliai Queensland közelében. A két férfi a North West-szigeten kempingezett, de SUP-ozás közben az áramlatok elsodorták őket.

A The Guardian beszámolója szerint a valószínűleg Brisbane-ből származó pár szombaton szállt kompra a North West-szigetre tartva, ahol kempingezni akartak. SUP-deszkájukkal kisodródtak a nyílt vízre, a deszkájuk pedig elveszett.

Hétfőn éjjel egy horgásztúrán lévő apa és fia, Denis és Lorne Benussi hallotta meg a teljesen kimerült pár segélykiáltásait a North West-szigettől 55 kilométerre. A két, hullámokkal küzdő ember annyira legyengült már, hogy fel kellett húzni őket a hajó fedélzetére. Mint Benussiék elmondták: teljesen kiszáradtak, alig tudtak mozdulni. Ettek, ittak, forró zuhanyt vettek, aztán kimerülten álomba zuhantak.

Elhagyatott kempingparadicsom,a North West-sziget,nincs infrastruktúrája, a táborozóknak tanácsos a hajózásban használt VFH-rádiót magukkal vinni a biztonság kedvéért.

A pár szombaton a 25 utas között volt, akik Gladstone-ból indultak a szigetre, ahova még a vizet is magukkal kell vinniük a kempingezőknek.

A kimentett pár kempingfelszerelését szerdán szállítják vissza a szárazföldre – mondták el helyi illetékesek, akik hangsúlyozták, milyen fontos, hogy a kempingezők egy ilyen elszigetelt helyen megosszák másokkal a terveiket, hogy mindig tudja valaki, hol vannak.

A Rosslyn-öböl kikötőjébe érkező Benussiékat kedden reggel a mentők fogadták, akik hordágyon vitték le a párt a fedélzetről, majd kórházba szállították őket. Benussiék szerint nagy szerencséjük volt, hogy a part felé sodródtak, és nem a nyílt óceán felé, ahol sok a cápa. (The Guardian/MTI)