Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.12.18
Sok adventi vásárt láttunk már, de Salzburgban a szemünk és a szánk is elállt az ott látottaktól. November 17-én nyílt meg az adventi vásár, amelyet a karácsonyi vásár követ, szinte egybefolyt a két ünnepi kavalkád. A Tourismus Salzburg Gmbh. meghívására, a pozsonyi székhelyű kamkam.eu szervezésében látogathattunk el, Mozart városába, ahol sok helyszínt megnézhettünk az ott töltött néhány nap alatt.

Andrea Minnich és Petra Wolkersdörfer (Tourismus Salzburg) voltak a kísérőink, majd csatlakozott hozzánk Roland Plötzender is, a régó turisztikai szakembere, tőlük tudtuk meg többek között azt is, hogy a városban már régen vágytak erre az ünnepségre, mert két éve ugyan megkezdődött az ünnepség, de hamar abba is maradt a pandémia miatt.

A híres salzburgi karácsonyi vásár eredete a 15. század végére vezethető vissza. Salzburg történelmi központjában, a Dóm téren már akkor is tartottak úgynevezett „zsibvásárt“, ahol a legkülönfélébb dolgok cseréltek gazdát. A 17. századtól “Miklós-vásár” (Nikolaimarkt) néven említik. Miklós nap (december 6.) előtt és után 2-2 hétig a Dóm téren mindenféle portékát árusítottak,

Mozart szülővárosa díszbe öltözött, ragyogtak a fenyőkön az égők sora. A város déli részén, Hellbrunnban kezdtük a vásárnézést, a Salzburgi Állatkertbe igyekeztünk a Tourismus Salzburg GmbH marketing menedzserével, Andrea Minnich-el.

A gyűrűsfarkú makik és a pingvinek jóízűen lakmároztak, nem zavartatták magukat. Az oroszlán fürkészve nézett ránk, komótosan elindult felénk, majd ment is tovább. Bár megnéztük az etetéseket, sajnos ahhoz nem járultak hozzá, hogy ezeket a fotókat az olvasóinknak is megmutassuk. Az állatkert egész évben nyitva van, 150 faj 1500 példányát nézhetnénk meg, ha annyi időnk lenne, de segítség, térkép és applikáció is van.

A Hellbrunni kastély és kertje felejthetetlen látvány, páratlan vízi játékokkal, szobrokkal, feldiszitett fenyőfákkal. A Hellbrunner Adventzauber  főleg a családosok kedvence, vagyis a gyermekeké, egész november 24-éig. A látvány lenyűgöző, a 700 fenyőt 10 ezer vörös karácsonyi gömbbel diszitették fel, 10 kilométer fényfűzéssel, az óriási tulipánfán 350 piros gömb világít. Van állatsimogató, játszótér, és is gyerekeknek készült kis faházak is. Nem tudom a kicsik hogy bírják, de nekem a hideg futkosott a hátamon a félelmetes krampuszok láttán.

Krampuszok Bodrog Beáta fotója

Idegenvezető barátnőm, Bodrog Beáta később, már itthon elmondta, hogy az egyik legélvezetesebb adventi program a Krampuszfutás. Addig akaratlanul is reszkethetünk tőlük, míg nem látjuk meg, hogy a 3-4 kilogrammos Krampusz-fej alatt milyen helyes és barátságos fiatalember bújik meg. A Salzburg külvárosában lévő hercegérseki vízikastély, Hellbrunn volt a helyszíne december első péntekén tartott krampuszos találkozónak – mondta.

A krampuszokat kikerülve lehet vásárolni is, vagy csak bámulni, ha a tömeg engedi végig is járhattunk mindent, ihattunk forraltbort, vagy puncsot. Persze, hogy nem tudunk ellenállni a sok finomságoknak és ezt most még a pénztárcánk sem bánja, vendéglátóink kuponjaival válogathattunk sütit, csokit, puncsot.

Salzburgban több karácsonyi vásár is van, a Mirabellplatz, a Sterngarten, a Szent Péter Apátság, Maxglan és Hohensalzburg várának kisebb vásárai is igazán hangulatosak, de nekünk mindegyikre nem volt időnk. Megtudtuk, hogy a városhoz kapcsolódik a világhírű karácsonyi ének, a “Stille Nacht, heilige Nacht” (Csendes éj) története is. A dal szövegének írója, Joseph Mohr Salzburgban született, a dal ősbemutatója pedig nem messze innen, Oberndorfban volt.

Energiatakarékos vásárok

2014 óta energiatakarékos LED-lámpákat használnak a Christkindlmarkt – a csillagos égbolt, a karácsonyfák és a kunyhók kültéri világításához. Ezeket most állították át a legújabb generációs LED-ekre, amelyek a felhasznált energia mintegy 30 százalékát takarítják meg. Különösen hatékony LED-es fényfüggönyökbe is beruháztak a katedrális boltozatainak megvilágításához. 2018 óta infravörös paneleket használnak a bódék fűtésére, mivel ezek hatékonyabbak, mint a gázfűtőtestek vagy a villannyal működő fűtőtestek. 

Nagyon készültünk, hogy lássuk a világ egyik legrégebbi karácsonyi vásáraként számon tartott Salzburg Christkindlmarkton, A Residenzplatz egy különösen gazdagon díszített, pompás tér a salzburgi óváros szívében, a hercegérseki rezidenciák ölelésében. A harangjátékáról is híres Neue Residenz, a dóm, az Alte Residenz és polgárházak homlokzatai szegélyezik.

Este fél hétkor a Residenzplatz fényeit lekapcsolják, és az ország minden részéből érkező fúvósok felváltva játszanak a Domarkadenről, a Salzburgi Karácsonyi Múzeum teraszáról és a Glockenspiel-toronyból. A történelem szerint a hagyományos Salzburger Turmblasen-t 1952-ben Tobi Reiser vezette be, és történelmi szokást követ, mert régebben Európa szinte valamennyi jelentős udvarában az volt a szokás, hogy a toronyból figyelmeztettek a veszélyre, vagy más, nagyobb eseményre. 

Másnap a múzeumok is sorra kerültek, az egész évben nyitva tartó Karácsonyi Múzeum (Salzburger Weihnachstmuseum) a Mozart téren időutazásra vitt minket, Ursula Kloibernek köszönhetően csodáltuk meg a régi karácsonyi tárgyakat, aki 50 éven keresztül gyűjtötte ezeket és láthattuk anyáink, nagyszüleink hogyan is ünnepelték a karácsonyt. Ez az a hely, ahol egész évben karácsony van.

Nem hagytuk ki a Salzburger Heimatwerk üzletét se a Residenzplatzon, itt a helyi kézművesek munkáit nézhettük meg és egy karácsonyfakiállítást is láttunk, ahol olyan ötletes díszeket láttunk, amelyet otthon készítettek. A Residenzplatzon levő üzletben, kézművesműhelyben és egyben múzeumban Hildegund Schirlbauer asszony mutatja be gyűjteményét.

A Neue Residenz épületében kialakított Salzburg Museumban a város múltját és jelenét idézték fel.

Délelőtt koncert volt az óváros közepén trónoló Salzburgi Dómban, így a délutáni órákban csodáltuk meg azt a keresztelőmedencét, amelyben Wolfgang Amadeus Mozartot keresztelték. Később udvari orgonistaként és koncertmesterként is jelen volt a Dómban, amely hatalmas kupolájával és két tornyával a városkép meghatározó eleme.

A dómot átriumként öleli körül aDóm tér. Guidobald Thun érsek 1660 körül építtette meg Giovanni Antonio Darioval a boltíveket. A tér közepén a Sigismund Graf Schrattenbach érsek megbízásából Wolfgang és Johann Baptist Hagenauer által 1766 – 1771 között készített Mária-oszlop áll. Mint megtudtuk, a salzburgi dómot az elkövetkező években teljesen felújítják.

Felejthetetlen élményként Hohensalzburg éttermében és koncerttermében töltöttük el utolsó napunk estéjét, eljuthattunk az óvárostól délre fekvő várhegyen (Festungsberg) álló Európa egyik legnagyobb erődítményébe, a salzburgi hercegérsekek ősi várába (Festung Hohensalzburg), amely Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt középkori erődítménye.

A több mint 500 méter magas sziklaszirtre a kontinens egyik legrégibb, 1892 óta működő siklójával (Festungsbahn) juthatunk fel. Gebhard von Helfenstein salzburgi érsek (1010 körül-1088) építtette 1077-ben (lakótorony, egy kis templom és egy kis lakóépület) román stílusban, de a későbbiek során többször megerősítették és növelték.

A várba kétféleképpen juthatunk be, siklóval (Festungsbahn), mely a Kapitelplatzból nyíló Festungsgasséból indul, és gyalogosan a Festungsgassén indulva a várba vezető szerpentinen négy nagy kapun keresztül. Az 1892-ben üzembe helyezett Festungsbahn Ausztria legrégibb rögzített pályás kötélvasútja, mi ezen érkeztünk. A koncerten a Streickquartett vonósnégyes Mozart, Dvořák és Strauss darabjaiból adtak elő, és mint később kiderült, a zenészek néhány tagja magyar volt.

Míg a szállodához értünk, gyakorta emlegettük a vacsora desszertjeit: a csupa csokoládé Mozart-desszertet és az utánozhatatlan, vaníliakrémből, bogyós gyümölcsökből és tojásszufléból álló, csupahab Salzburger Nockerl, melynek formája a város három hegyét szimbolizálja.

Kártyázzunk Salzburgba – Salzburg kártyával!

A Salzburg Card nevű turista kártya Salzburg tartomány székhelyének, Salzburg városának kedvezménykártyája. A 2022-es szezon október 26-án ért véget, és az új szezonra vonatkozó digitális Salzburg tartomány kártya értékesítése 2023. április közepén kezdődik. A salzburgi régiók nevezetességeit, fürdőit, kirándulóhelyeit üzemeltető kb. 180 partner közös kártyája változatossá és izgalmassá teszi a nyaralást. Érvényes a nyilvános tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban és egyéb látnivalóknál.

Érdemes kiváltatnunk a 24, 48 vagy 72 órás időtartamra szóló SalzburgCardot. A kártya tulajdonosai egy alkalommal ingyenesen léphetnek be a város szinte összes turisztikai látványosságába és múzeumába, ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, emellett kedvezményeket kapnak számos kirándulóhelyen, kulturális rendezvényen és koncerten.

Salzburg szívesen látja a turistákat és érdemes is útra kelni, megismerni ezt a tündéri várost és régióját nem csak karácsonykor.

Fotók Bódi Ágnes