Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.12.17
Országszerte több kulturális intézmény kényszerült bezárásra, ám Pécsre továbbra is megéri ellátogatni! Kiállítások, koncertek, színdarabok, turisztikai és történelmi attrakciók, természettudományos és virtuális valóság kalandok csábítják a kimozdulni vágyókat a téli szünetben is!

A téli szünet idejére, december 21-től január 8-ig 1 teljes nyitvatartással várják a látogatókat Pécs kihagyhatatlan látnivalói: a Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai és az UNESCO világörökségi védettséget élvező Ókeresztény Mauzóleum. A szünet után pedig a hét négy napján, csütörtöktől vasárnapig látogathatók.

Mit érdemes télen kipróbálni? Mutatunk néhány tippet:

 • Ha a legszebb Zsolnay kerámiákat ismernéd meg, akkor látogass el a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjteménybe! A kiállítás a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-tárlata, garantáltan lenyűgözi azokat is, akiket eddig hidegen hagytak a kerámiák!
  Belesnél a kulisszák mögé?
 • A Látványmanufaktúrában megnézheted, hogyan készülnek élőben a híres Zsolnay termékek!
 • Kerámia élményfestés: Miután megcsodáltad a Zsolnay-kerámiákat, itt az idő, hogy elkészítsd a sajátodat, amit azonnal magaddal is vihetsz!
 • Válassz egyedi, autentikus szuvenírt a Zsolnay Infopont & Shopban! Decemberben 15% kedvezmény jár minden termékre!
 • Kalandozz a csillagok között! A Zsolnay Negyedben található az ország egyetlen Planetáriuma, ahol kizárólag csillagászok által tartott, élő bemutatók láthatók!
  Szeretnéd kipróbálni a súlytalanságot a nemzetközi űrállomáson, búvárkodni a tenger mélyén, virtuálisan elutazni a Föld bármely pontjára, vagy részt venni az első Holdra szálláson Neil Armstronggal? A Zsolnay Negyedben található VR Univerzumban mindezt átélheted a virtuális valóság segítségével!
Fotó: Bódi Ágnes

A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulón, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. December 21-22-én idegenvezetők segítségével ismerhetik meg a látogatók a misztikus épületet és a páratlan fényjelenséget.

Jó hír:
nemcsak a téli napfordulón vehetünk részt a Zsolnay Mauzóleum titkait bemutató vezetett sétán, hanem több időpontban is.
– Pink varázsvilág elevenedik meg a Zsolnay rózsaszínben című tárlatvezetésen, ahol az idegenvezetők bemutatják a Rózsaszín Zsolnay kiállítás több mint ezer darabos gyűjteményét.
– Érdekelnek a kortárs kiállítások? Az m21 Galéria gigantikus tereiben három kiállítás is látható: Ötven ország ismert tervezőgrafikusainak alkotásait Plakátok a világ körül címmel mutatjuk be. A Mozgásban című tárlat 5 külföldi és 5 magyar egyetem grafika szakos hallgatóinak munkáit szemlézi. A két nagy plakáttematika mellett Czakó Zsolt Másodpercek 1997–2010 című c. kiállítása is megtekinthető, ahol Czakó televíziós főcímeiből láthatunk válogatást.

 • Komolyzenei stand up a két ünnep között? Bősze Ádám, aki több, mint tíz éve vezeti az Újévi Koncert televíziós és rádiós közvetítését Magyarországon, most bevezeti a hallgatót ebbe az utánozhatatlan „umcacca” világba. December 29-ei előadására még kaphatók jegyek!
 • Időutazó séta Pécs belvárosában: Az Ókeresztény Mauzóleum vezetett sétája során 1600 évet léphetünk vissza az időben, felfedezve Pécs ókori, majd középkori emlékeit.
 • Pécs több napot is megér! Szállj meg műemléki környezetben, a Zsolnay Vendégházban és fedezd fel kényelmesen a karnyújtásnyira lévő látnivalókat!
  https://www.zsolnaynegyed.hu/teli-kalandok-zsolnay-negyed