Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.12.16
A fővárosban, a Rákóczi úton, a Szlovák Intézet előtt többen megálltak, és bekukucskáltak az ablakon, vajon mit ünnepelnek nagy zeneszóval? A Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására – már jó szokás szerint – egy szlovákiai régió mutatkozott be, most a Liptói régió érdekességeit láthatták tánccal, zenével fűszerezve. A turisztikai szakemberek, újságírók a bemutatókból is megismerhették mit kínálnak a turistáknak és a tél szerelmeseinek, a síelőknek.

Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet vezetőjének köszöntője után Marta Zimanová, a Zsolnai (Žilinský) Turisztikai Régió menedzsere mondta el, hogy milyen programok várják a turistákat.

Mint eddig már ismert a téli sportok rajongói előtt, Szlovákia legjobb síterepe a Jasná síközpontban van, a Chopok északi és déli oldalán lévő pályákat használhatják. Nemcsak a haladók, de a kezdők számára is vannak pályák. Az idei szezonra több újdonság is van, amely a síelők kényelmét szolgálája, 80 új parkolóhely készült el a Chopok déli oldalán, és a Zadné Dereše síterepen felújították a legendás síliftet, és a Jasná–Chopok legfontosabb újdonságaként működik a Biela Púť-ról Priehyba felé vezető új, kabinos felvonó, amely 11 perc alatt viszi fel a síelőket a pályarendszer legmagasabb pontjára.

Fontos tudni, hogy ingyenes járatok viszik a síelőket a régióból Jasna síközpontban, és ha valaki a síelés után egy kis szórakozásra, vagy jó ízes szlovák ételre vágyik, azt várja a Chopok csúcsán lévő panorámás Rotunda étterem, vagy a Habarka hegyi vendéglő.

Nemcsak síelésből áll a turizmus, a központ közelében termál- és ásványvízforrás is van. érdemes kipróbálni a lipótszentmártoni (Liptovský Mikulaš) Tatralandia, vagy a lucski (Lúčky) és besenyőfalui (Bešeňová) aquaparkokat.

A december 13-án, kedden megrendezett bemutatkozáson megjelent Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet, a Magyar Sí Szövetség egykori tiszteletbeli elnöke is, aki a síverseny legelső fővédnöke volt. Véleménye szerint a hagyománytisztelet, a múlt értékinek megbecsülése mindig jó alapokat biztosít a továbblépésnek, a haladásnak.

A bemutatón írta alá dr. Fürtsner József a síszövetség elnöke és Fehér Gyula, a síbajnokság versenyigazgatója azt a megállapodást, mely szerint jövőre Magyar Sí Szövetség Kupa elnevezés alatt rendezik meg a 30 éves múlttal rendelkező neves gyermek síversenyt.

A prezentációt kisebb filmek kísérték és közben finom illatokat kezdtünk érezni, ugyanis készült a Liptovské droby névre hallgató, hurka fajta, amit a mai napig régi kézműves módszerrel készítenek, és amelynek egyedi ismertetőjegye a krumplitöltelék, valamint tartalmaz töpörtyűt, hagymát, foghagymát, 2011-ben ezt a hurkát bejegyezték az Európai Unió jegyzékébe, és védett földrajzi jelölést kapott. A krumplis-tepertős-hagymás-fokhagymás hurkát, mint megtudtuk, előételként kínálják.

Érthető, hogy a turisták szívesen kóstolják meg az ottani ételeket, de nem csak ezért érdemes Liptóra és Chopokra látogatni, jó a vendéglátás, jók a síterepek, vannak fürdők, kényelmes szállodák, és nincsenek messze hazánktól. Programszervezésben segít a visitliptov.sk portál.

A liptói népzenét hallgatva kóstoltuk meg a híres hurkát és más finomságokat, előtte pedig megkóstoltuk a deménvölgyi gyógynövénylikőrt. Az év utolsó találkozója és bemutatója szokás szerint jó hangulatban zárult.