Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.12.03

Megújulnak a veszprémi várnegyed épületei és terei. A város egyik jelentős turisztikai látványosságának felújítása 2025 nyaráig tart, de a legtöbb épület már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program esztendejében is látogatható lesz.

A barokk kor óta, közel 250 éve nem volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű felújítás,18 épület és a hozzá tartozó terek újulnak meg. A tervek között szerepel, hogy a nagyközönség megismerje a restaurálás foyamatát. Azon épületek esetében lesz lehetőség erre, melyek nem lesznek készen 2023-ra.

A Veszprém – Balaton Kulturális Főváros program évére megújul a székesegyház az altemplom kivételével, az érseki palota terei, a Gizella-kápolna, a Szent-György-kápolna, látogatható lesz a Boldog Gizella Gyűjtemény, restaurálják a Szentháromság szobrot. A Szent Mihály Székesegyház üvegablakain az 1910-es díszítés jelenik meg.

A beruházás 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, mely során az épületek külsőleg és belsőleg is megújulnak. Problémát jelent a felújítás során, hogy a székesegyház falfelületének több mint 30 százalékán a vizesedés okozta sófertőzés jelentkezik, melyet védőréteggel kell elfedni a munkálatok során. Gondot jelent az is, hogy az 1970-es felújítás során nem a székesegyházhoz méltó festés került a falfelületre, melyet szintén védőréteg fed el a megújulás során.

A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg, 56,8 milliárd forintból. A felújítás várhatóan 2025 nyarán zárul.