Avatar photo
Szerkesztő:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2022.11.29

Konténerdepót nyitott a ferihegyi repülőtéren a MAHART Container Center (MCC) – közölte a repülőteret üzemeltető a Budapest Airport (BA).

Magyarország egyik meghatározó konténer termináljának üzemeltetője mintegy 30 ezer négyzetméteres területet vett bérbe, amelyet mostantól konténerek tárolására használnak. A tárolóterület kialakítása része egy fejlesztési projektsorozatnak, amelyhez az Európai Unió Európai Hálózatfinanszírozási Eszköze (CEF) 14 841 000 euró támogatást nyújtott 2018-ban.

A közlemény szerint a bérbe adott területet az MCC első sorban üres konténerek tárolására használja, a már meglévő csepeli konténertermináljának kiegészítéseként, hozzájárulva a hatékony üzemeltetéshez. Az új depo használatba vételével új üzleti partnereket tudnak kiszolgálni, amely lehetőséget ad a környezetbarát intermodális fuvarozás további fejlesztésére – hangsúlyozta a közleményben Fábián Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója.

A Budapest Airport számára ez a partnerség fontos lépés az intermodalitás felé: a konténereket az MCC elsősorban közúton szállítja a kért helyszínre. A helyszín kiváló közúti összeköttetéssel rendelkezik, a terület pedig akár 2800 TEU (twenty-foot equivalent unit), azaz szabványos konténeregység tárolására alkalmas – tájékoztattak a közleményben.

A BA ismertette: a budapesti repülőtérre érkező légiáru végállomása nem feltétlenül Magyarország, hanem az itt kezelt áru számos esetben más, kelet-közép-európai országok ellátását is biztosítja. A BUD Cargo City átadása óta folyamatosan halad afelé, hogy Kelet-Közép-Európa vezető légi kapujaként funkcionáljon; az intermodális szállítási módok felé nyitás pedig tovább erősítheti a regionális árukezelő központ szerepet – közölték.

A MAHART Container Center Kft. árbevétele 10,6 milliárd forintra nőtt tavaly, a 2020-as 9,8 milliárd forint után, nyeresége 1,32 milliárd forint lett az előző évi 1 milliárd forintot követően.