Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.11.28
Pozsonyban a Fő térre és a Ferenciek terére két év kihagyás után visszatért a Karácsonyi Fő Vásár. A pozsonyi Karácsony november 24-től december 22-ig tart. Az ünnepélyes megnyitó a 12 méteres lucfenyő karácsonyfa kivilágításával november 25-én, pénteken kezdődött. A teljes adventi időszakot gazdag kulturális program kíséri.

Kis csoportunkkal mi is ellátogattunk Pozsonyba, hogy megnézzük az adventi vásárt, amely megelőzi, és egybe is olvad a karácsonyival. A karácsonyfát már felállították a Fő téren, és a mire odaértünk, már a karácsonyi standok építése is majdnem befejeződött. Idén a város több újdonsággal is előállt, így például a készpénzmentes fizetés lehetőségével, következetes hulladék-osztályozással, illetve visszaváltható poharakkal, valamint a komposztálható edények bevezetésével.

Mindenhol hatalmas volt a tömeg, fiatal apukák vitték nyakukban a gyerekeket, kolbász és sült húsok illata áradt, és választhattunk, puncsot, vagy forralt bort iszunk. Sült gesztenyét ettünk és Jelínková Soňa, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője meglepett minket néhány pozsonyi kiflivel is.

A vásárban vannak fertőtlenítő-állomások is, a látogatóknak különféle árusok kínálják a termékeiket, de teret kapott a non-profit szektor és a fővárosban tevékenységet folytató kulturális intézmények is. A frissítőket és a karácsonyi hangulatot árasztó termékeket árusító standok sokasága között megtalálható lesz majd Pozsony főváros standja is, amely különleges és eredeti ajándéktárgyakat majd a „Pozsonyi ikonok“ speciális kiadásból.

„Nagy örömömre szolgál, hogy karácsonyi vásár idén is lesz, és a Fő tér ismét megtelik majd emberekkel, jókedvvel és karácsonyi hangulattal. A város lakosai, látogatói és turistái részére a Karácsonyi Fő Vásárban ismét minőségi termékeket és standard szolgáltatásokat tudunk kínálni az ökológia, a biztonság és a tisztaság területén. Ehhez hozzátartozik az egész városon átívelő gazdag kulturális programok sokasága“ – nyilatkozta Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere.

A Pozsonyi Karácsony fő szervezője és dramaturgja – ideértve a Karácsonyi Fő Vásárt is – idén a Pozsonyi Kulturális és Információs Központ (BKIS), amely megszólította és bevonta az együttműködésbe az egyes városrészeket és a városi szervezeteket is.

„A pozsonyi lakosok részére kellemes hangulatot szeretnénk varázsolni, amelyhez hozzátartoznak a különféle kiváló minőségű kulturális programok, amelyek nemcsak egy helyre fognak összpontosulni. A karácsonyi programok és a hangulat belengi egész Pozsonyt a különböző kulturális helyszíneken, illetve az egyes városrészek keretében is, amelyek közül sokan saját karácsonyi vásárt is rendeznek. Adventi koncertek, kvízek, bazárok, felolvasások, színházi előadások és kiállítások megszervezését tervezzük. A programokat azok a partnereink teszik gazdagabbá, akik jelentkeztek az Open call felhívásunkra – közelítette meg a témát Katarína Hulíková, a BKIS vezetője. 

Itt 10 ember könnyíthet magán

Csütörtökönként a szlovák színészek és színésznők előadásai és felolvasásai lesznek, amelyeket jelnyelvre is tolmácsolunk. A csütörtöki élő felolvasásokat a Városi Könyvtárral való együttműködésben szervezik. A pénteki és szombati napok kellemes hangulatáról a tereken a szlovák zenészek koncertjei gondoskodnak, míg a vasárnapi programokat a családok és a gyermekek örömére állították össze.

A programok azonban nem korlátozódnak csak a Fő térre és a Ferenciek terére, mivel a Klarisszák kiállító-és koncerttermében adventi koncertek is lesznek, és megrendezik a már közkedvelt swapokat is.

„A rendezvények jótékony jellegűek lesznek. Azokat a ruhákat, játékokat és könyveket, amelyeket a swapot felkereső látogatók nem cserélnek el egymás közt, a rászorulók részére juttatják majd el. Pozsony főváros Szociálisügyi Szekciójával folytatott együttműködésben pedig gyűjtést szerveznek a hajléktalanok részére. Hálózsákok, termopalackok és matracok gyűjtését tervezzük“ – tette hozzá Katarína Hulíková.

A karácsonyi hangulatot idén is fokozza a Karácsonyi erdő a Prímás-téren, amelyet a BKIS a Népművészeti Termékek Központjánál (ÚĽUV) tevékenykedő partnereivel való együttműködésben készített. A téren található karácsonyfákat a pozsonyi általános iskolák és speciális általános iskolák tanulói diszítették fel saját készítésű díszeikkel.

A karácsonyfákat a későbbiekben majd jótékonysági szervezetekhez, illetve  hajléktalanok részére létrehozott szervezetekhez juttatják el, valamint a nehéz szociális körülmények között élőkhöz kerülnek majd. A Prímás tér kapujában úgyszintén megtalálható lesz a feldíszített karácsonyfa és a betlehem. 

A Pozsonyi Karácsony és a Karácsonyi Fő Vásár november 24-én kezdődött, és egészen december 22-ig tart majd. A standok 10:00 órától 22:00 óráig vannak nyitva.

A rendezvényekkel kapcsolatos valamennyi fontos információ itt található meg:  www.vianocnabratislava.sk honlapon.

Fotók: Bódi Ágnes