Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2022.11.28
Közeledik a karácsony, és vele együtt a “Reszkessetek, betörők!” szezonja. Az ünnepek alatt ténykedő tolvajok azonban sajnos jóval felkészültebbek, mint akikkel Kevinnek kellett szembeszállnia.

Ha nem védjük kellőképpen az ingatlanunkat, akkor könnyen kifigyelhetik, mikor vagyunk távol. Szerencsére azonban ma már van rá mód, hogy megelőzzük a bűncselekményeket. Nem újdonság, hogy nehéz idők várnak a hazai gazdaságra: a beruházások szünetelnek, így sok építőipari munkahely fog megszűnni. Az egész régióban nő majd a munkanélküliség, és ebből következően a bűncselekmények száma is.

A betörők ma már sajnos technikailag is nagyon felkészültek: átlagosan mindössze 13 másodpercükbe telik egy zárat felfeszíteni. Nem csoda hát, hogy sokan döntenek a riasztórendszerek, a távfelügyelet és a kamerák beszerelése mellett.

“A karácsonyi, év végi időszakban egyébként is megnövekedett terheléssel számolunk: átlagosan 17 százalékkal nő ilyenkor a betörések száma, hiszen több az üresen hagyott ingatlan is. Az elkövetők gyakran kifigyelik, mikor utaznak el otthonról a lakók a szülőkhöz, nagyszülőkhöz. Ehhez társul most a válság okozta emelkedés is a betörések számában” – mondja Csalami János, az Elektronika Vonala vagyonvédelem alapítója, biztonságtechnikai szakértő.

Posztoljuk később a Facebook-fotókat!

Mit tehetünk, ha nem akarunk célponttá válni? Ha a közösségi médiában általában megosztjuk, épp merre utazgatunk, ezúttal érdemes ezekkel a fotókkal is addig várni, amíg haza nem térünk a vendégségből.

Fontos az is, hogy a ház vagy lakás ne keltsen elhagyatott benyomást. Érdemes például kiüríteni a postaládánkat, vagy ha jó viszonyban vagyunk a szomszéddal, akkor őt kérni meg erre a feladatra. Az is lényeges, hogy semmilyen értékünk ne maradjon szem előtt: a kültéri tárgyainkat, például a fűnyírót és a kerékpárt zárjuk fészerbe vagy garázsba.

Ha eddig nem tettük volna, éjszakánként mindenképp zárjuk az ajtónkat és az ablakokat is. Ha pedig kikezdhetetlen megoldást szeretnénk, lássuk el az ingatlant valamilyen vagyonvédelmi eszközzel: riasztóval, kamerával, távfelügyelettel – tanácsolja a szakértő.

“A riasztórendszert nem csak behatolásjelző eszközökkel tudjuk kiegészíteni, hanem szén-monoxid -és füstjelzővel is, ami a fűtési szezonban egyébként is az ügyfelek segítségére lehet. A legtöbb kertes házban van riasztórendszer, de a kert kevésbé védett. A legjobb védelmet az infrasorompók nyuták, ezeket azonban kertes háznál utólag beépíteni macerás és költséges folyamat.”

Érdemesebb lehet az ár-érték arányban szintén megfelelő kültéri mozgásérzékelőkbe fektetni. Ezek közt olyanok is akadnak, amelyek akár két irányból, két sugárral is védik a nyílászárókat.

“Létezik távfelügyeleti preventív szolgáltatás is. Ennek lényege, hogy egy járőr tetszőleges időszakokban kimegy az ingatlanhoz, jelenlétet szimulálva. Még azt is meghatározhatjuk, hogy milyen napszakokban érkezzen” – mondta Csalami János.

Fotók (forrás: Elektronika Vonala)