Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2022.11.28
Jeff Ghandali nemzetközi modell évek óta Magyarországon él. A hazai közönség a „Feleségek luxuskivitelben” epizódjaiból ismerheti leginkább, viszont olyan márkák képviseletében is láthattuk Magyarországon, mint a Saxoo London, a J.Press, az InterContinental Hotel, az Uncolorful Budapest, a Silka, a Playersroom és a DRK.

Meg kell említeni kiemelkedő szereplését a Mercedes Benz szponzorálta Pozsonyi Fashion Weeken, és azt is, hogy a Maurizio Miri (Milánó), a Lombardi Fashion (Pozsony) és az Sk Magazine (Milánó) is az ügyfelei sorába tartozik. Divatszakemberként nem csoda, hogy a magyarokat is kritikus szemmel vizsgálja.

Miként öltözködünk mi, magyarok? Jeff Ghandali szerint gyakran „megfeledkezünk arról, hogy a különböző alkalmakhoz különböző ruhadarabok illenek, gyakran három stílus darabjait viseljük egyidejűleg!”

A Magyarországon élő huszonkilenc éves, sikeres iráni modell úgy látja, átlagosan jól öltözöttek a magyarok, de vannak olyan területek, amelyeken mégis szarvashibákat vétenek. Szerencsénkre nem a nyári slágerproblémát, a zokni-szandál kombinációt emelte ki, így talán abban már nem vagyunk „bűnösek”, viszont az öltözködéssel kapcsolatos tanácsait érdemes megfogadniuk azoknak is, akik már rendelkeznek alapismeretekkel a divat területéről.

A divatbakik, amiket elkövetünk – egy profi szemszögéből

Jeff szerint az első és legnagyobb öltözködési faux pas, hogy nem illenek össze a ruhadarabok, amiket hordunk.

„Korábban én is így vásároltam: bementem egy üzletbe, és megvettem minden egyes olyan ruhát, ami tetszett. Aztán hazamentem, és kiderült, hogy egyiket sem tudom felvenni semmivel” – mondja Jeff, aki szerint érdemesebb lenne egy stílust követnünk, és annak megfelelő ruhadarabokat, illetve cipőt választanunk; így öltözékünk és kiegészítőink egyszerűen kombinálhatók lennének.

A második hiba, amit jellemzően elkövetünk – folytatja Jeff – (és őszintén bevallom, ebben én is bűnös vagyok), hogy túlzottan lecövekelünk a sportos viseletnél. „Főként a nők nyúlhatnának gyakrabban a klasszikusabb, lágyabb stílushoz. A férfiak sem viselnek elég gyakran öltönyt, pedig annak is megvan a maga helye és ideje. A különböző események különböző ruházatot követelnek meg, mást veszek fel én is egy divatbemutatóra, mint egy buliba.”

Mit ajánl, hogyan és min változtassunk?

Jeff szerint nyitottnak kell lennünk arra, hogy változtassunk az öltözködési szokásainkon; érdemes néha olyasmit is felvennünk, ami a komfortzónánkon kívül esik, mert az is lehetséges, hogy az a stílus sokkal jobban áll majd, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk volna.

Inspirációnak tökéletes, ha egy-egy hozzánk stílusban közel álló modellt követünk és az ő öltözködési szokásait, szettjeit kísérjük figyelemmel – tanácsolja Jeff – erre pedig tökéletes alkalmat nyújt az Instagram, ami ma gyakorlatilag egy modell portfóliójának felel meg.

Mit tanácsol azoknak, akik a modellszakmában szeretnék magukat kipróbálni?

Az alábbiakban következzen 5 tipp, amiket Jeff személyesen a kezdő modelleknek tanácsol, és amelyeket mindenkinek érdemes megfogadni, aki a modellszakmában érvényesülni szeretne:

Az Instagramra csak a legjobb minőségű képek kerüljenek fel!
Azi a 21. századi portfólió! Ezt pörgetik végig azok is, akik modelleket választanak. Így, ha ezen a felületen nem megfelelő egy modell kisugárzása, akár munkáktól is eleshet.

Ismerd fel az erősségeidet!
Modellként természetes, hogy minden a kinézet, a külső körül forog. Viszont a szépség szubjektív dolog, sohasem lehet tudni, hogy valaki éppen mit talál szépnek rajtad. Ezért fontos, hogy mindig magabiztosságot sugározz, hiszen ez befolyásolja azt, hogy mások milyennek látnak. A modellszakma tele van elutasítással, de nem szabad elfelejtened, hogy te különleges vagy, és amit te képviselsz, azt senki más nem tudja nyújtani. Ezért ha magabiztos vagy, és hiszel magadban, ez jelentheti az első lépcsőfokot egy sikeres modellkarrierhez.

Jelen kell lenni a castingokon is.
Ha nemzetközi karrierre vágysz, akkor hónapokat kell eltöltened azokban az országokban, ahol dolgozni szeretnél. Csak ha az ügynökségek látnak, akkor kaphatsz munkát. Muszáj tudatosan jelen lenni a castingokon, hisz naponta tízesével érkeznek új modellek. Nehéz lehet akár napi 5-6 castingon is részt venni, de hidd el, kifizetődő, hiszen nem szabad hagynod, hogy elfelejtődjön az arcod.

Tudnod kell, milyen típus vagy
A kifutóra teremtettek, vagy inkább a hirdetésekben mutatnál jól? Az utóbbi sem azt jelenti, hogy kizárnának a nagy divatmárkák világából: hirdetésekben szerepelni is igazán izgalmas, hisz az Armani és a hirdetéseiben jelen lenni sem egy mindennapi dolog.

Mindig oda kell figyelned a bőrödre.
Ez egy no-brainer, hiszen egy modellnek nemcsak az alakja, hanem az arca is a „munkaeszköze”. Viszont amit sokan hajlamosak elfelejteni, hogy ez nemcsak bőrápolást jelent, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozást is!

Az edzés karbantartja a testet.
Ha modellként akarsz helyt állni ebben az igen kompetitív szakmában, akkor bizony mindig tökéletes kell hogy legyen a megjelenésed. Ez nemcsak a bőrápolásra vonatkozik, hanem az alakodnak is csúcsformában kell lennie, így nem feledkezhetsz meg a rendszeres testedzésről sem.

Jeff egy iráni középosztálybeli családba született, modellkarrierjét Teheránban kezdte meg, egyetemi tanulmányai mellett. A kezdeti, szakmabeli sikerek arra ösztönözték, hogy 2017-ben Magyarországra költözzön, majd tanulmányait is itt folytatta, a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Magyarországon Jeff nemzetközi karrierje felívelt, és olyan híres márkák képviseletében láthattuk őt, mint a Saxoo London, a J.Press, az InterContinental Hotel, az Uncolorful Budapest, a Silka és a DRK, de a prágai Formen magazinban és a BioTech németországi kampányában is dolgozott.

A Pozsonyi Fashion Weeken kiemelkedően szerepelt a kifutón, illetve a Maurizio Miri (Milánó), a Lombardi Fashion (Pozsony) és az Sk Magazine (Milánó) is az ügyfelei sorába tartozik. Milánóban, Frankfurtban, Miamiban és Londonban is ügynökség képviseli, a magyar tévénézők pedig a „Feleségek luxuskivitelben” című sorozatból is ismerhetik őt, ahol edzőként mutatta meg magát.

Jeff sokoldalú tehetsége nemcsak a divatszakmában elért sikereiben mutatkozik meg, hanem elismert zeneszerző is, a Spotifyon saját zenéi is elérhetőek a nagyközönség számára. De Jeff itt nem áll meg, következő terve egy pilótaképzés, és így később talán már repülőt vezetve láthatjuk őt, amint meghódítja a világot.

Fotók (forrás: Jeff Ghandali)