Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2022.11.12
Felavatták az Év Kilátója címet elnyert Zsófia-kilátó emléktábláját Miskolc-Lillafüreden.

Hazánkban 2010 óta több mint 100 kilátót építettek és újítottak fel. Ezek azért fontosak, mert úti célként szolgálhatnak egy-egy túrán. Ugyanezért építenek és korszerűsítenek kerékpárutakat, turistaházakat, vízitúra-megállóhelyeket.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által meghirdetett Év Kilátója és az Év Turistaháza internetes közönségszavazás nagy érdeklődés mellett zajlott, összesen 40 ezer szavazat érkezett, a Zsófia-kilátó 7800 voksot kapott.

Miskolcon a turisztikai fejlesztéseknek, a természetjárásnak folyamatosan a fókuszban kell lennie. Ez ugyanis nemcsak élénkíti a város gazdaságát, munkahelyeket teremtve és növelve a bevételeket, de arra is lehetőséget ad, hogy a turisztikán, az ide látogatókon keresztül megváltoztassák a Miskolcról kialakult képet – hangzott el az ünnepségen.

Veres Pál polgármester szerint Miskolcnak olyan páratlan természeti adottságai vannak,
amelyek a fővároson kívül máshol nincsenek. Nemcsak az országban, de Közép-Európában sincs még egy olyan város, mint a borsodi megyeszékhely, ahol négy turisztikai desztináció – Miskolctapolca, a belváros és az Avas, a Diósgyőri vár valamint Lillafüred – található. Elkészült egy komplex terv Lillafüred fejlesztésére, most igyekeznek forrásokat találni a megvalósításhoz.

Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője a Zsófia-kilátóról szólva úgy fogalmazott: itt egyesül a múlt és a jelen, hiszen 1900-ban elkészült az eredeti kilátó, és 122 évvel később az újjáépített komplexum az év kilátója lett.

Felhívta a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Természetjáró Szövetség, az Egererdő Zrt. és az ÉSZAKERDŐ Zrt. konzorciumi összefogására, aminek nyomán megújulhatott az építmény.

Az eseményt követően a résztvevők emléktáblát helyeztek el a Fehérkőlápa Turistaháznál is, amely az Év Turistaháza szavazás nyertese lett. (Északerdő Zrt.)