Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.11.09
Visegrádon továbbra is nyitva tart a Fellegvár és a Bobpálya. Egész télen megrendezik a lovagi tornákat, horgászhatunk a pisztrángos tavakban, sőt wellnessezhetünk is, hiszen a magas energiaárak ellenére például a Royal Club Hotel is stabil nyitvatartással várja a vendégeit. Az ország egyik kedvenc kirándulóhelyének árai sem változtak sokat a 2022. őszi-téli szezonban.

Míg országszerte több múzeum, kulturális intézmény és szálloda is bezár az idei őszi-téli időszakban a rezsiköltségek féken tartása érdekében, Visegrádon továbbra is minden megszokott szolgáltatás elérhető a kikapcsolódni vágyók számára.

Legyen szó tehát családi vagy romantikus programról, a Dunakanyar legszebb része készen áll az utazók fogadására. Akár egy napra, akár egy hétre látogatunk Visegrádra, garantáltan bőven akad felfedezni való. Csodás panorámájával, híres fellegvárával, lovagi tornabemutatóival, bobpályájával, vízi programlehetőségeivel kihagyhatatlan élmény a Dunakanyar jobb partján fekvő kis település.

Bárki lehet király és királyné


Turisztikai szakújságírók látogattak el Visegrádra a Royal Club Hotel meghívására, hogy megnézzék mi az, amit kínálni tudnak a turistáknak.

A Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület munkatársa Burgermeister Ágnes régész szakszerű vezetésével jártuk be a Visegrádi palotát, számtalan érdekességet hallottunk tőle.

Tudtuk-e, hogy a Királyi palota Herkules-kutjának fotója díszíti az ezer forintosunk egyik oldalát? És ha már itt tartunk ki van a másik felén? Ezen is gondolkodunk kellett: Mátyás királyunkkal nézhetünk szembe.

A híres Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok sikerén felbuzdulva már évek óta állandó lovagi tornabemutatókat is szerveznek. Évente több mint 350 alkalommal látható, ahogyan harcosok korhű ruhában mutatják be a régi fegyverek használatát és a harcmodort. Bemutató pedig nem létezik király, királyné és udvari bolond nélkül: ha egy kicsit szerencsések vagyunk, a trónról is figyelhetjük a műsort.

Élő középkor

Évről évre több tízezren látogatnak el a város legmagasabb pontján fekvő Fellegvárba, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra, és amely több, elsősorban a középkorról szóló izgalmas kiállításnak is otthont ad. Visegrád másik szimbóluma a Salamon-torony – amely a lovagi bemutató nyári helyszíne is egyben -, illetve a gyönyörű visegrádi királyi palota és az 500 éves reneszánsz palotakert.

Vezetőnktől tudjuk. hogy tévedésben vagyunk, ha azt hisszük, hogy a Salamon- toronyban tartották fogva Salamon királyt. Nem, nem ott, hanem a Sibrik dombon található ispánsági várban raboskodott. Ahol, vagyis a dombon állt Visegrád első temploma és vára.


Pisztráng, vadételek és szobában tálalt vacsora

Ha már Visegrádon járunk, mindenképpen érdemes megkóstolni a térségre jellemző ízeket is. Erre tökéletes hely a termelői piac, ahol egész évben, vasárnaponként 8 és 12 óra között válogathatunk a portékák között. Nagyon finom a pisztráng, amelyet számtalan variációban, frissen készítenek az éttermekben. Közel az erdő, így a vadételek is feltűnnek az egyik visegrádi prémium szálloda, a Royal Club Hotel ajánlatában is. A hotel mindenki számára nyitott éttermében emellett változatos, trendi ételekkel, bőséges kínálattal várják a kirándulókat, és az ételérzékenyek is találnak számukra megfelelő fogásokat. Ráadásul, ha valaki ebben a szállodában száll meg, akár egy jakuzzis szobában tálalva is elfogyaszthatja a vacsoráját.

Adrenalinfokozó bobozás

Sas Mária, a bobpálya ügvezetője várt minket Magyarország legrégebbi bobpályáján, amely 1991 óta üzemel, 2002 óta téli pályával is várják az adrenalinkedvelő kirándulókat. Bármikor tökéletes program, mert az év minden napján várják a vendégeket. A gyerekek 3 éves kortól szülői kísérettel, 8 éves kortól pedig egyedül is használhatják. Ugyanakkor rendszeres vendégek a párok, sőt időnként az idősebb korosztály tagjai is. Több tanúsítvánnyal rendelkezik, nagyon biztonságos, és egyben szép helyen is fekszik: fantasztikus kilátás nyílik a pályáról a Fellegvárra.

Sas Mária, a bobpálya ügvezetője avat be a bobozás rejtelmeibe

Tipp: ha tehetjük, érdemes a hétköznapokat választani a bobozásra, mivel hétvégén hosszú sorok alakulhatnak ki a nagy érdeklődés miatt.

Én is kipróbáltam, végül az utamról készült fotót is megvehettem, hogy otthon is lássák milyen bátor vagyok. Na persze könnyű annak, aki mögé gyakorló vezető ül, Veres Mónika bátorított is, próbáljam ki.

Bobpálya gyerekeknek is.

Új túraút Visegrád szívéből

Nemrégiben egy új túrautat adtak át a visegrádi hegyek pompás környezetében, ami a pálos rend kolostorait, történelmi és kulturális emlékeit, máig élő hagyományvilágát mutatja be. A Pálos Út a visegrádi Keresztelő Szent János-templomtól indul, 10 állomáson át tart és Visegrádra, a templom melletti Fő utcára tér vissza. Az utat egyben is bejárhatjuk, azonban lehetőség van arra is, hogy két kisebb körsétára bontsák a túrázók a Magas-hegyi nyereg, illetve a Bertényi Miklós-füvészkert között jelzett piros kereszt turistaúton. A rövidebb utak indulhatnak Visegrádról, Pilisszentlászlóról vagy akár a visegrádi füvészkerttől is.

A Pilis legszebb szurdokvölgye, az Apátkúti-völgy

A hol szűkülő, hol szélesedő patakvölgyben moha lepte sziklák, gázlók és zúgók között vezet a túraút. Az Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye, azért is, mert minden korosztály otthon érezheti magát az Apátkúti-patak közelében található vízesések, tavak, és erdei játszóterek ölelésében. A völgy bejárása 3-4 órát vesz igénybe, de a számos padnak, asztalnak köszönhetően bárhol dönthetünk úgy, hogy a 8,8 km-es táv alatt megpihenünk egy kicsit. A környék a kerékpáros és a lovas kirándulók számára is bakancslistás hely.

Kilátás a Dunára és Visegrádra

Pisztrángos tavak – Fogja meg az ebédjét

Az Ördögmalom Étterem és Pisztrángos tavak üzemeltetőétől, Koncz Miklóstól tudtuk meg milyen a pisztrángfogás. Az Apátkúti-völgyben, a Telgárthy-réttől kicsit feljebb sétálva egy, a környéken sokáig letűntnek hitt tevékenység éli reneszánszát: a pisztrángtartás. A látogatók betekinthetnek e különleges foglalkozás fortélyaiba, tanulhatnak, horgászhatnak, etethetnek. A Visegrádi Pisztrángos Tavak kellemes időtöltést, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújt a természetjárók, pihenni vágyó családok és a horgászsport kedvelői számára. A napijegy ára 750 Ft, igény szerint horgászbotot is biztosítunk, ez a napijegy árának részét képezi.

A kifogott halakat nem lehet visszaengedni, de a pár száz méterre található Ördögmalom Erdei Étteremben vendégek kisüttethetik kedvük szerint. Ezt mi is kipróbáltuk, és fogtunk is pisztrángot, és az erdei étteremben ízletesen elkészítetten meg is ettünk belőlük jónéhányat.

Ez a hal már a mienk!

Szálláshelyekben sincs hiány

A hotelek között bőven válogathatunk, hiszen Visegrádon összesen 1400 négycsillagos szállodai ágy van – ez majdnem a város teljes lakosságának száma.

Itt található az ország egyik legnépszerűbb szállodája, a Royal Club Hotel is. A Visegrád központjától 400 méter távolságra álló 4* superior minősítésű hotel a Dunakanyar egyik legszebb részén van, a Dunára, Dunakanyarra, Fellegvárra néző panorámával. A szálloda a családosok nagy kedvence, mivel tágas lakosztályokban lakhatnak és sok kifejezetten nekik szóló szolgáltatással találkozhatnak. Esős idő esetén sem kell unatkozni a gyerekekkel, hiszen animátor, játszószoba, és külön gyermekprogramok segítik teljessé tenni a kikapcsolódást.

A fárasztó programok után vár mindenkit a tökéletesen felszerelt wellness részleg. Itt kültéri és beltéri medencék, finn és infraszauna aromaterápia, színterápia, Kneipp taposó medence, relaxációs himalájai sókuckó is található. Néhány szobában még jakuzzikat is találni, a szülők is tudnak lazítani egy kicsit, amíg a gyerekek az animátorral játszanak. A szálloda különleges szilveszteri programmal is készül: élőzenés gálavacsorával, tombolával, játékos vetélkedőkkel, és tűzijátékkal várja a kedves szállóvendégeket.

Minden foglalás után egy fát ültetnek

A hotel további különlegessége, hogy „zöld szállodaként” üzemel. Környezetbarát működésükért négy alkalommal is elismerésben részesültek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által és már csak egy évnyire vannak az örökzöld cím kiérdemlésétől. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A hotelben napkollektorokat használnak a víz melegítésére. Ezen kívül a vendégek és a szálloda üzemeltetése által generált hulladékot egyaránt utólagosan szelektálják. A víztakarékos csaptelepek, az energiatakarékos vagy LED izzók, a tudatosan kialakított beszerzési folyamatok mind a környezet megóvását szolgálják. Természetes alapanyagú tisztítószerekkel takarítanak, illetve az újrahasznosítható anyagokból készült termékeket részesítik előnyben. 2020 szeptemberétől minden közvetlen foglalás után egy új fát ültetnek, számításaik szerint ezzel évente körülbelül 5000 db fa telepítését segíthetik elő.

Csoportkép a forrás után

A szállodába eltöltött utolsó esténken hatalmas bulit rendeztünk, az összes játékot kipróbáltuk, és kíváncsiak voltunk, hogy tudunk-e énekelni, ping-pongozni, dartsozni, csocsózni. Tudunk.

De előtte még úsztunk egyet, és Veres Mónika útmutatása alapján vizitornáztunk is. Mónika egész idő alatt velünk volt, vajon van olyan, amit ő nem tud? Szerintünk nincs. Mindent a vendégekért tesz, mint hogy ezt a többiekről is elmondhatjuk. Köszönjük.

Visegrád mind a négy évszakban gyönyörű, tökéletes hely a kikapcsolódni vágyók számára. A hotel dolgozói mindent megtesznek, hogy az ide látogatók részére felejthetetlen élményeket nyújtsanak.