Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.11.09
A vízimadarakkal és benett kengurukkal társbérletben élő fekete hattyú pár gondoskodóan neveli 5 pihés fiókáját. A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is -40 napon át- felváltva végezték.

A jelenleg 10 napos kishattyuk még merőben máshogy néznek ki, mint szüleik hiszen míg a felnőtt állatok tollazata teljesen fekete, a fiókák világosszürke pihés tollazattal rendelkeznek.

Míg a hazánkban élő 3 hattyúfaj a bütykös, a kis és az énekes hattyú is fehér tollruhát visel, az Ausztráliában őshonos fekete hattyú (Cygnus atratus) tollazata – a fehér evezőtollak kivételével- fekete, csőre pedig piros.

Bár a fajnak Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordul. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében él, ahol tápláléka nagyrészt olyan vízinövényekből áll melyek a víz felszíne alatt nőnek.

Mint minden réceféle, a fekete hattyú is egyszerre vedli le evezőtollait, ezért átmeneti időre (nagyjából 4-5 hétre) röpképtelenné válik. Ilyenkor nagyobb lagúnákon, folyótorkolatokban vagy tavakban nagy csapat -több ezret számláló-vedlő madár gyűlhet össze.