Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.10.05
A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő.

A fából készült könnyűszerkezetes épületben nemcsak a Rám-szakadékba látogatók, hanem a Vadálló-kövekre, a Prédikálószékre vagy Dobogókőre tartó turisták is tájékozódhatnak a környékbeli célpontokról és látványosságokról.

A közeli két, nehezen járható turistaútvonal miatt az épületben külön helyiséget alakítottak ki a bajba jutottak ellátására. Defibrillátor, elsősegély-csomag és hordágy mellett megtalálhatók a kullancs- és darázscsípés elleni eszközök és gyógyszerek. A berendezések használatát szakképzett személyzet segíti.

A 35 méter mély Rám-szakadékban a parkerdő 2005-ben létrákkal és korlátokkal könnyítette meg a feljutást, és az útvonalat biztonsági okok miatt a Szlovák Paradicsomból ismert példák nyomán felfelé egyirányúsították.

A fogadóépület a Pilisi Parkerdő és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködésében, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósult meg, egy csaknem félmilliárd forintos projektben, melynek része volt források és felújítása, valamint útirányjelző és információs táblák kihelyezése.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdő-gazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmilliónyian látogatják.