Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.22
Eredményes volt az idei UNESCO felülvizsgálat, az év eleje óta tartó folyamat végeredményeként újabb 4 évig használhatja a Novohrad-Nógrád Geopark az UNESCO Globális Geopark címet.

Az UNESCO Globális Geoparkok Tanácsa a thaiföldi Satun UNESCO Globális Geoparkban és online ülésezett 2022. szeptember 4-én és 5-én, ahol értékelte többek között 9 új jelentkező pályázatát, valamint 28 geopark UNESCO Globális Geopark címének a megújítását. Itt született döntés a Novohrad-Nógrád Geopark címének a megújításáról is – tudtuk meg Nagy Júlia geopark önkéntestől, az
Innotime Hungary Kft ügyvezetőjétól.. 

Az elmúlt négy év nem zajlott eseménytelenül a Novohrad-Nógrád Geoparkban, nemcsak a COVID állította új kihívások elé a szervezetet, hanem egy új szervezeti rendszer kialakítása is, hiszen 2020-tól egy, nagyrészt önkéntesekből álló szakértő csapat segíti a geopark munkáját a magyarországi oldalon.

Ez a változás dinamikát és új lendületet hozott – elindult a geoszállás program, csatlakozott a geopark a nemzetközi GEOfood védjegyhez, nemzetközi konferenciákon mutatkozik be a szervezet, térségfejlesztési kutatások indultak – hogy csak néhány példát említsünk. Mindemellett a szlovákiai oldalon INTERREG pályázat segítségével történek fejlesztések – többek között a napokban került bemutatásra a Bükk-vidék Geopark és a Novohrad-Nógrád Geopark értékeiről szóló túravezetői, illetve pedagógiai segédanyag. 

A felülvizsgálat idén januárban kezdődött, ekkor az elmúlt négy év tevékenységét részletesen bemutató dokumentációt kellett benyújtani az UNESCO felé. Ennek az anyagnak a feldolgozása után a nyár elején az UNESCO két auditora személyesen látogatott el a geoparkba, ahol egyeztettek az együttműködő partnerekkel, a térség politikai vezetőivel, illetve a geoparkért dolgozó szakemberekkel, azt is vizsgálva, hogy milyen jövőképe van a határ két oldalán a geoparki együttműködésnek. 

A döntésről szóló hír az UNESCO honlapján:

https://www.unesco.org/en/articles/unesco-global-geoparks-council-proposes-7-new-geoparks-endorsement