Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.18
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága Petőfi-versek ihlette tematikus túrákat szervez egyebek mellett Bugacon, Izsákon és Kiskőrösön.

A Petőfi nyomában elnevezésű 15 tematikus kiránduláson a költő verseit hívják segítségül, hogy a korabeli táj értékeit összehasonlítsák a jelenlegi táj változásaival.

A Kiskunsági Nemzeti Park törzsterülete a Kiskunságnak, amely még hiteles képet ad arról a 19. századi tájról, amelyet Petőfi Sándor is megírt a verseiben. A Duna-Tisza köze sok lényeges vonásában különbözik az Alföld többi részétől. A költő ezt a különbözőséget mutatta fel verseiben, szinte túlfűtött szeretettel – írja a közlemény idézve Tóth Endrét, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referensét.

A kultúrtájjá formált Kiskunságban ma már üdítő, élményt nyújtó és sok meglepetést tartogató maradványterületek a vadvizes szikesek, a szaggatott felszínű buckavidékek vagy az a néhány vizes élőhely, amely a vízrendezések előtti táj összetett természetességét mutatja meg. A túraútvonalak között a költemények helyszínei szerepelnek, például Kiskőrös, Bugac vagy éppen Izsák.

A túravezetők versekkel is készülnek a Petőfi-emlékév alkalmából szervezett különleges kirándulásokra. Őszi kikerics túrát szerveztek szeptember 17-én a kiskőrösi Turjánosban, Szent Mihály-napi túrát szerveznek szeptember 24-én Bugacon, őszi portyát október 8-án a lakiteleki Kis-réten és természetismereti túrát madármegfigyeléssel a gátéri Fehér-tónál október 15-én.

A Petőfi-emlékév alkalmából meghirdetett szakvezetéses túrák térítésmentesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletes információk a www.knp.hu/programok oldalon olvashatók, a költőhöz kapcsolódó további útvonalak pedig a www.petofi200.hu oldalon találhatók.