Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.07
Rákóczi-fesztivált rendeznek szeptember 11-én a szlovákiai Borsiban, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyén, a felújított Rákóczi-kastélyban.

A látványos programok vasárnap 11 órakor kezdődnek és 19 órakor érnek véget a magyar határtól és Sátoraljaújhelytől alig 5 kilométerre fekvő szlovákiai településen. A rendezvény a Sárospataki Lovasbandérium felvonulásával kezdődik, az érdeklődők ezután találkozhatnak mások mellett a Virtus Dudazenekarral, a gólyalábas színházzal, valamint a Zurgó együttessel is.

A Tárogató pincében tokaji bormustrát és borkóstolót rendeznek a látogatóknak, valamint Rákóczi gasztronómia címmel főzőverseny lesz, amelyen a kort idéző alapanyagokból készül minden étel.

Hangversenyt ad a Musica Historia zenekar, de lesz divatbemutató is korabeli ruhákból – írja keddi közleményében az alapítvány. Hozzáteszik, hogy fellép a Mediterrán Duó, valamint a néptáncos Fitos Dezső társulat, Fábry Sándor pedig stand up műsorral készül.

A borsi Rákóczi-kastélyban született II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én. Áder János magyar és Ivan Gasparovic akkori szlovák államfő 2013-ban kötött megállapodást, hogy közösen mentik meg az épületet. A magyar kormány ezt követően döntött úgy, hogy 805 millió forintos támogatással megkezdi a kastély teljes felújítását.

A várkastélyt 2019-től 2021-ig magyar és szlovák forrásokból, csaknem 2 milliárd forintból teljesen felújították. (Teleki László Alapítvány)