Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.09.06
Befejezéséhez közeledik az Élménypontok Tokaj-Hegyalján című projekt, amelynek keretében a Tokaji Világörökségi Borvidék három településén valósulnak meg kisebb léptékű turisztikai fejlesztések.

A Hercegkúton, Szegiben és Erdőbényén kialakított élménypontok a Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges klíma okait és jellegzetességeit, a Botrytis cinerea gomba – szőlő – klíma kapcsolatot, valamint a sok évszázad alatt erre épített kulturális értékeket mutatják be az ide látogatóknak. 

Hercegkúti borpavilon

Hercegkúton egykor minden házhoz tartozott egy pince, amelyet a házzal együtt adtak-vettek évszázadokon keresztül. A pincéket a Gomboshegyi és Kőporosi pincesoron alakították ki, amelyek ma egységes kinézetükkel egyedülálló látványosságot jelentenek a borvidéken. 

Ezek közül is a Kőporosi pincesoron jött létre élménypontként a Borpavilon, amely egyszerre szolgálja ki a helyi termelők, borászatok és bortúrázók, valamint a kisgyerekes túrázók és természetjáró családok igényeit. A VIII. Őszváró Boros Kőporos programra érkezők már szeptember 3-án is kipróbálhatták a Borpavilont, az őszi időszakban pedig elsősorban nagyobb csoportok számára nyújt majd kiváló borkóstoló helyszínt. 

Erdőbényei kádárház

Erdőbénye a kádárfalu, ahol ma is betekintést kaphatunk a kádárok életébe, illetve a kádármesterséghez kapcsolódó hagyományokba. Tokaj-Hegyalján kétféle hordótípus alakult ki, mind a gönci, mind a szerednyei hordó alkalmas volt a szállításra. Mivel a tokaji borokat az elmúlt századokban Lengyelország és Oroszország irányába szállították az itt élő görög, illetve zsidó kereskedők, minden évben nagyobb mennyiségű hordóra volt szükség, amelyet zempléni tölgyből készítettek a borvidék kádárai.

A kádármesterség történetét, eszközeit mutatja be az élménypontként megszülető Kádárház, amely mindemellett csapatépítő programok és szakmai rendezvények, workshopok helyszíne is lesz. Aki 2022. szeptember 17-én ellátogat a IV. Aszú Ünnepre, nemcsak kellemes borkóstolókon vehet részt, hanem személyesen is találkozhat a településen élő kádárokkal, illetve megcsodálhatja a híres erdőbényei kádártáncot is. 

Ködfátyol terasz Szegiben

A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított ködfátyol teraszt. 

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00025 Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján (Szegi, Erdőbénye, Hercegkút) című pályázat keretében valósult meg.