Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.08.29
Színpompás újvilági majomfaj tért vissza a Zoo Debrecen Trópusi házába! A mozgalmas főszezon újabb jelentős gyűjteményi bővülést hozott a Debreceni Állatkertbe, ahova egy hároméves hím fehérajkú tamarin érkezett a csehországi Plzeň állatkertjéből augusztus 9-én az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében

Az új jövevény már birtokba vette bemutatóját az egzotikus Trópusi házban, ahol a látogatók is megtekinthették az Állatkertek Éjszakája során. A remények szerint hamarosan párt kap a nemzetközi tenyészprogram keretében, így a fajnak korábban már otthont adó intézmény is hozzájárulhat majd az európai állomány gyarapodásához.

Az Amazónia brazíliai és bolíviai részén őshonos fehérajkú vagy vöröshasú tamarin (Saguinus labiatus) köznapi elnevezéseit a fekete vagy sötétbarna alapszínétől markánsan elütő száj és orr körüli, illetve hasi szőrzetéről kapta. A lombkoronaszintet lakja kisebb rokoni csoportokban, amelyeken belül az utódgondozás a szoptatást leszámítva jórészt az apa feladata, bár az idősebb testvérek is segítenek a kölykök hordozásában.

Mindenevőként különféle növényi részek és fanedvek mellett ízeltlábúakat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt. Az élőhelyéül szolgáló esőerdők pusztulása miatt a faj szerepel a
Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel Debrecen mellett csak Nyíregyházán és Miskolcon találkozhatunk vele.