Avatar photo
Szerkesztő:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2022.08.20
A Katta-sétány mindig kíváncsi és játékos lakóinak háza táján is mozgalmasan telik a főszezon a Debreceni Állatkertben, ahol az egyik nőstény, Ileen egészséges ikerpárnak adott életet augusztus 10-én.

Az egyelőre ismeretlen nemű egyhetes apróságokat a szerencsés látogatók születésük óta megpillanthatják kifutójukban, egyelőre anyjuk óvó gondoskodása mellett. Elnevezésükbe az intézmény szeretné bevonni a nagyközönséget is, így közösségi oldalán szavazhatunk a nekünk legkedvesebb névpárra augusztus 25-e 12:00-ig.

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben.

A makik közül ő tölti a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutat. Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartozik, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 95%-kal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében.

Így a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

A jelen körülmények között különösen fontos, hogy a katták mentsváraként szolgáló állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, épp ezért a hosszú évek óta rendszeresen, legutóbb 2020 tavaszán gyarapodó debreceni csapat egy része az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében tavaly másik állatkertbe költözött, helyükre pedig négy kiváló genetikájú nőstény – köztük az ikrek anyja – érkezett a Rotterdami Állatkertből.

Külön örvendetes, hogy az állományújítást követő évben máris sikeres szaporulatról adhat hírt az intézmény, amely immár 11 egyednek ad otthont.